$39.66 €43.08
menu closed
menu open
weather +25 Київ

70% верстатів і 90% мікроелектроніки РФ отримує з Китаю – Блінкен

70% верстатів і 90% мікроелектроніки РФ отримує з Китаю – Блінкен Допомога Пекіна дає змогу Москві продовжувати агресію проти України, вважає глава Держдепу США
Фото: ЕРА

Сьогодні країна-агресор Росія вийшла на історичний максимум із виробництва зброї. Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив на спеціальній зустрічі Всесвітнього економічного форуму "Глобальна співпраця, зростання та енергія для розвитку" в Саудівській Аравії, запис якої 29 квітня опублікував сайт Держдепартаменту.

"Якщо ви подивитеся на те, що Росія зробила за останній рік із погляду виробництва боєприпасів, ракет, танків і бронетехніки, то вона виробляє їх швидше, ніж будь-коли у своїй сучасній історії, зокрема під час холодної війни, коли був Радянський Союз", – сказав він.

За його словами, Москва отримує "величезну кількість" верстатів, мікроелектроніки, оптики переважно з Китаю.

"70% верстатів і 90% мікроелектроніки надходять із КНР. Це товари подвійного призначення, але ми чітко знаємо, куди йде більша їх частина", – сказав глава Держдепартаменту США.

Блінкен зазначив, що порушував це питання на зустрічі з главою КНР Сі Цзіньпіном і міністром закордонних справ Ван І. У США вважають, що Китай не постачав зброї та боєприпасів РФ безпосередньо, як це робить Іран і Північна Корея. Однак Китай "надає неоціненну підтримку" російському ВПК, допомагаючи оминати санкції, вважає держсекретар.

Допомога Пекіна дає можливість Москві продовжувати агресію проти України, але цим загроза не обмежується, наголосив Блінкен.

"Це також дає Росії змогу відновлювати оборонну промислову базу, яку, як глибоко стурбовані країни Європи, обернуть проти них після того, як з Україною буде покінчено. І тому саме тоді, коли Росія прагне поліпшити відносини з країнами Європи, вона також підживлює найбільший виклик європейській безпеці з часів закінчення холодної війни. І, як я поділився зі своїми китайськими колегами, не можна отримати й те, й інше", – заявив глава американської дипломатії.

На запитання, якою була реакція влади Китаю, Блінкен відповів, що не хоче відповідати за них.

"Подивімося, що станеться насправді", – підсумував він.

Контекст

Китай із початку нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Упродовж останніх місяців, за даними США, Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків та інші товари. Президент США Джо Байден висловлював занепокоєність щодо цього Сі Цзіньпіну в розмові 2 квітня.

Блінкен у розмовах із союзниками висловлював занепокоєння характером співпраці Китаю та Росії, зокрема допомогою російському військово-промисловому комплексу, повідомили в Держдепі 8 квітня. Він також інформував європейських союзників про масштаби підтримки Росії Китаєм, які "викликають занепокоєння", і попросив їх вжити заходів проти китайських компаній, котрі працюють із Москвою, писали Bloomberg і Financial Times.

10 квітня заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл попередив, що Вашингтон вважатиме Пекін відповідальним, якщо Москва досягне успіхів у війні проти України на тлі поглиблення співпраці РФ і Китаю, його цитувало Agence France-Presse.

У МЗС КНР у відповідь заявили, що Китай і Росія "мають право на нормальну співпрацю" й офіційний Пекін "не прийме звинувачень і тиску".

20 квітня Financial Times написала, що Блінкен під час візиту до Китаю з 24-го до 26 квітня має намір попередити КНР про "каральні заходи", яких вживатимуть США, якщо Пекін не припинить постачати РФ військові технології.