Коли в робочому процесі настає простий, це означає, що вся робота тимчасово припиняється з будь-яких обставин. Наприклад, відсутність необхідних організаційних чи технічних умов їхнього виконання, стихійні лиха чи інші чинники, які виходять поза рамки контролю як роботодавця, і працівників.

Це може статися через зламане обладнання, нестачу сировини чи електрики або зміни в законах чи економіці, які тимчасово заважають працювати.

Польові роботи / фото: Freepik
Польові роботи / фото: Freepik

У таких умовах, хоча офіційний трудовий договір між працівником та роботодавцем залишається активним, працівникам не доводиться виконувати свої звичні робочі обов'язки, оскільки роботу фізично неможливо виконати.

Відповідно до законодавства, роботодавець не має права вимагати від працівників працювати на період простою, навіть якщо йдеться про дистанційну чи надомну роботу.

Популярні новини зараз
Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати
Показати ще

Робота з дому, фото: pixabay.com
Робота з дому, фото: pixabay.com

Якщо працівник все одно продовжує виконувати певні робочі завдання під час простою, наприклад з дому чи іншого місця, це вже не вважається простоєм, а повноцінною роботою.

Така робота має бути оплачена відповідно до умов, встановлених у трудовому договорі. Це означає, що оплата праці працівника має бути здійснена в повному обсязі, згідно з його окладом або тарифною ставкою, а не як оплата за час простою.

Права працівників при простої захищені законом і роботодавець повинен забезпечити дотримання цих прав, включаючи правильну оплату за будь-яку виконану роботу під час такого періоду.

Нагадаємо, що для ФОП набули чинності нові правила

Вам буде цікаво дізнатися, як закрити свій бізнес у воєнний час: поради для ФОП