Все більше українок вирішують долучитися до розмінування наших земель від вибухонебезпечних предметів. Уряд України підтримує цю ініціативу, а також співпрацює з Канадою, щоб залучити міжнародні інвестиції на розвиток цієї справи.

Перша віцепрем'єр-міністерка України Юлія Свириденко у розмові з амбасадоркою Канади Жаклін О'Ніл підкреслила важливість цього нового напрямку.

Робота саперів. Фото: скриншот YouTube
Робота саперів. Фото: скриншот YouTube

"Гендерна рівність - це не просто слова для України. Це наша місія", - зазначила Свириденко. Вона наголосила, що уряд спільно з Канадою активно просуває гендерно-трансформаційну протимінну діяльність.

Зараз середній показник участі жінок у протимінній роботі вже складає 30%, відповідно до стандартів НАТО. Такий успіх викликає зацікавленість уряду в подальшому залученні жінок у цю сферу.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Канада надала Україні значну фінансову підтримку - близько 28,6 млн доларів з 2022 року. Ці кошти спрямовані на проекти, які сприяють гендерно-інклюзивному розмінуванню та підтримці протимінного розмінування.

Виходячи зі зростаючої потреби у ресурсах для протимінної діяльності, Уряд України розглядає можливість залучення приватних операторів за рахунок державного фінансування.

"Україна стикається з обмеженими ресурсами у сфері протимінної діяльності, і нам необхідно збільшити кількість операторів з розмінування, розширити технічні можливості та підвищити кваліфікацію саперів", – говорить Юлія Свириденко.

Тому планується залучити до професійної діяльності в сфері розмінування жінок, ветеранів, осіб, які постраждали від вибухонебезпечних предметів, а також осіб з інвалідністю.

Уряд сподівається на підтримку канадських партнерів у створенні відповідних навчальних програм, зокрема для жінок, щоб забезпечити їм можливість отримати необхідні навички у сфері розмінування.

Нагадаємо, Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Раніше ми повідомляли, що Заборона Кабміну "не завада": українські чоловіки можуть отримати паспорт за кордоном, але не всі