$39.43 €42.84
menu closed
menu open
weather +15 Київ

Кислиця натякнув, що Кримський міст припинить існування цьогоріч

Кислиця натякнув, що Кримський міст припинить існування цьогоріч Знищення Кримського мосту в українській військовій розвідці називали "неминучим"
Фото: ЕРА

Постпред України в ООН Сергій Кислиця 1 травня опублікував у соцмережі Х картинку з натяком на те, що Кримський міст припинить існування цього року.

На картинці зображено різні види мостів із підписами їхніх назв. Зокрема, на картинці є назва "Керченський", проте, на відміну від інших, зображення самого мосту немає.

У підписі до опублікованої картинки Кислиця зазначив, що це "список шести основних типів мостів 2024 року".

Контекст

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор РФ почала будувати за рік після окупації півострова – 2015 року. Автодорожній міст відкрили 2018 року, залізничний – у 2019–2020 роках.

Під час повномасштабної війни на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту й зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Унаслідок інциденту було серйозно пошкоджено два прольоти мосту. За атаками на міст стояли українські спецслужби.

У березні 2024 року голова СБУ Василь Малюк повідомив, що Україна має потенціал для повного руйнування Кримського мосту, але зараз РФ не використовує його для переміщення зброї й боєприпасів. ЗМІ поінформували, що Україна хоче зруйнувати Кримський міст у першій половині 2024 року. Його знищення в українській військовій розвідці назвали "неминучим".