Вже зовсім скоро православні віруючі відзначатимуть велике свято Великодня 2024 року. А перед цим християни східного обряду традиційно відзначають Чистий четвер.

Цього дня розпочинаються перші приготування до Господнього Воскресіння. Про традиції, історію, заборони та обряди цього свята – читайте у матеріалі.

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Чистий четвер 2024 року: якого числа святкується

Фіксованої дати Чистого четверга немає. Свято відзначають на четвертий день Страсного тижня.

У 2024 році Христове воскресіння відзначатимуть 5 травня, отже, Чистий четвер випадає на сьогодні – 2 травня.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів
Показати ще

Чистий четвер 2024 року: історія свята

Згідно з легендою, саме у четвер Христос зібрав усіх апостолів на Тайну вечерю. У своїх вченнях Ісус постійно твердив, що необхідно любити ближнього свого і вести смиренний спосіб життя. Тому того вечора Ісус обмивав ноги своїх учнів і ділив з ними трапезу.

За легендою, на тій зустрічі Христос заявив, що незабаром хтось із його учнів зрадить його. І справді, Спаситель передбачав гріх Юди, але не називав його ім'я. На жаль, так і сталося. У ніч із четверга на п'ятницю Юда продав Ісуса за 30 срібних монет.

Віруючі люди дуже шанують цей день і вважають, що у Чистий четвер відбувається оновлення природи людини, а також всепрощення гріхів.

Чистий четвер 2019

Чистий четвер 2024 року: головні традиції

Вважається, що у Чистий четвер потрібно робити звичай очищення водою. Зокрема, слід купатися. Для цього підійде не тільки домашня ванна кімната, але і ополонка, річка, озеро або лазня. При цьому вмивати особу прийнято зі срібного посуду. Підійде навіть ложка. Просто зачерпніть їй воду та полийте на обличчя.

Традиційно, як і на більшість православних свят, у Чистий четвер прийнято йти до храму на урочисту літургію. Також у цей день потрібно розпочати приготування до Великодня 2024 – пекти пасхи та фарбувати яйця, прати та гладити святковий одяг, який ви плануєте надіти на божественну літургію у неділю.

Чистий четвер 2019

Не забудьте ретельно прибрати свій будинок. Вважається, що разом зі сміттям цього дня йдуть усі гріхи та негативна енергія. Існує повір'я, що на Великий четвер потрібно перерахувати усі свої гроші. І що важливо, не один, а три рази – рано-вранці, вдень і після заходу сонця. Люди вірять, що такий ритуал заманює багатства.

Ну і звичайно, в Чистий четвер потрібно пекти паски і фарбувати яйця. Багато хто вважає, що цим потрібно займатися у суботу, перед Великоднем. Однак, за традицією, вранці у четвер потрібно ставити тісто, а ввечері починати готувати паски. Цікаво, що від якості випічки залежало, яким буде рік. Якщо паска виходила пишною – чекати щастя та благополуччя. Якщо ж черствий – до хвороб та бідності.

Чистий четвер 2019 року: головні обряди

Люди вірять, що зняти з себе псування можна за допомогою особливого ритуалу: до заходу сонця в четвер слід вмитися з джерела і сказати такі слова - "змиваю те, що на мене напустили, те, чим душа і тіло мається, все Чистим Четвером знімається" .

Якщо незабаром весілля, то під час домашнього прибирання треба сказати: "як світлий і червоний Чистий Четвер, так і я, для всіх буду прекрасною" . А щоб майбутня пара не сварилася, візьміть шматок хліба, посипте на нього сіль і скажіть: "солю, солю, посипаю, щастя та спокій у будинок повертаю".

Чистий четвер 2019

Вважається, що в Чистий четвер категорично заборонено позичати що-небудь, а також виносити з дому цінні речі і робити дорогі покупки. Якщо, наприклад, сусідка попросить солі, просто необхідно знайти причину для відмови. В іншому випадку, ви віддасте разом із сіллю свій успіх і щастя.

У це православне свято слід робити все повільно та поступово. Так, наприклад, не можна братися за приготування паски, якщо в хаті брудно. Тому ретельно розплануйте свій день – спочатку прибирання та прання, а лише потім готування. Також потрібно не забути подбати і про себе — не тільки прийняти душ або ванну, а й упорядкувати свої думки.

Якщо ви не встигли закінчити роботу по дому у четвер, то пам'ятайте, що продовжувати її у п'ятницю категорично заборонено. Як і в інші дні Великого тижня, не можна займатися ворожінням, влаштовуватися вечірки та гуляння.

У народі вірять, що у четвер душі померлих праведників приходять на землю, щоб провести "Мертвецький Великдень". Тому не дивуйтеся, якщо побачите лики померлих святих, священиків або парафіян.

Чистий четвер 2019

Чистий четвер: народні питання

Ми зібрали найголовніші питання, які ставлять віруючі з приводу того, що можна, а що не можна робити у Чистий четвер.

О котрій треба купатися і мити голову? Нема чіткого часу купання. Однак згідно з давніми віруваннями, купатися треба до світанку. З допомогою цього обряду очищається як тіло людини, а й його душа.

Коли потрібно забиратися? Час прибирання будинку – перша половина дня. Але якщо ви не встигаєте, нічого страшного. Головне пам'ятайте, що прибирати категорично заборонено після заходу сонця.

Чи можна стригти волосся? Згідно з віруваннями наших предків, у Чистий четвер що робити цього дня рекомендується – це вперше постригти маленьких дітей. Цей день вважається найвдалішим днем ​​року для стрижки. Тому якщо ви давно хотіли змінити зачіску, це найвдаліший час стригтися.

Чи можна віддавати борги? Віддавати борг, як і брати небажано цього дня.

Чи можна садити картоплю чи іншу розсаду? Релігійної відповіді це питання немає. Однак незважаючи на те, що час для цих цілей вже досить пізній, урожаї виходять дуже добрі. До того ж садять на городі та насіння ріпи, редьки, буряків, моркви, бобових. Картопля садять за погодою.

Що можна їсти? Їмо лише рослинну їжу без термічної обробки, без будь-яких добавок.

Чи дозволяється шити і вишивати? Це можна робити до заходу сонця.

Чистий четвер 2019

Нагадаємо про пристрасний тиждень-2024: коли починається і що заборонено їсти щодня перед Великоднем.

Раніше ми повідомляли про найсуворіші дні Великого посту: як правильно провести Страсний тиждень перед Великоднем.