Що на Великдень робили на перехресті, щоб змінити життя: прикмети, у які вірили наші пращури

Народні прикмети

Наші пращури вважали, що на Великдень можна дізнатися про своє майбутнє на наступний рік.

Важливим ритуалом було випікання пасок. Якщо у господині гарно підійшло тісто, то вважалося, що весь наступний рік у хаті пануватимуть лад і добробут. А якщо тісто не піднялося, це розуміли як застереження про невдалий рік.

Погано, якщо паска підгоріла, потріскалася чи вийшла кривою – рік до наступного Великодня буде важким. 

Наші предки раділи, якщо під час великоднього тижня їм наснився хтось із померлих родичів, – це означало, що за майбутній рік у родині ніхто важко не захворіє і не помре. Гірше побачити уві сні поцілунки – це до сварок і неприємностей.

Існувало повір’я, що на Великдень краще довго не спати – тому, хто першим у хаті побачить світанок, весь рік буде щастити.

За святковим столом незаміжні дівчата раділи, якщо їм у тарілку потрапляла дрібна комаха – це означало, що протягом року дівчина познайомиться зі своїм судженим.

Закохані під час великоднього сніданку стукалися писанками. В кого писанка залишилася цілою, той буде лідером у майбутній сім’ї, а в кого тріснула, тому доведеться підкорятися другій половинці.

Залишки їжі після частування не викидали, а закопували в землю. Вважалося, що це віщує добрий урожай.

Скатертину зі слідами плям від освячених великодніх свічок не прали, а зберігали аж до наступного Великодня – вона служила оберегом для родини від вроків і проклять.

Жінка, яка мріяла стати матір’ю, ставила на святковий стіл додаткове блюдечко зі шматком паски. Вважали, що таким чином вона запрошує до сім’ї нову душу. Паску з блюдечка після святкування належало віддати птахам.

Щоб увесь рік гарно виглядати, дівчата опускали у воду червону писанку, а потім умивали цією водою обличчя.

Почути на Великдень стукіт дятла, означало, що протягом року є шанс покращити свої житлові умови. Гарною прикметою було й почути зозулю – незаміжнім дівчатам це віщує кохання, а молодому подружжю – швидке поповнення сімейства.

Ще одна цікава прикмета від наших предків: якщо ваше життя видається вам нудним і ви прагнете чогось нового, на Великдень поцілуйте когось на перехресті двох доріг – і важливі зміни не забаряться.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень