Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний був відправлений у відставку, є указ про його призначення послом у Великій Британії, проте голова держави все ще не підписав цей указ. Все вказує на те, що Залужний поки не може покинути Україну і виконує важливу місію на Батьківщині.

Майже два місяці тому президент Володимир Зеленський погодив кандидатуру колишнього головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного на посаду посла нашої держави у Великій Британії. У ЗМІ повідомили, що агреман (згода на призначення від британської сторони) вже отриманий. Втім, як виявилося, Зеленський все ще не підписав відповідний указ про призначення Залужного.

Про це одному з видань повідомив тимчасовий повірений у справах України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії Едуард Фесько. За його словами, станом на 1 травня 2024 підпису президента немає.

Він не розкрив, чи отримав Валерій Федорович агреман. За словами дипломата, призначення на посаду посла відбувається шляхом підписання президентом відповідного указу.

“Це відбувається шляхом підписання Главою держави відповідного указу, який станом на 1 травня 2024 року відсутній”, – заявив Фесько у відповідь на наш запит.

З моменту, коли Зеленський погодив ексголовнокома на нову дипломатичну посаду, пройшло майже два місяці. З того часу Залужний майже не публікував жодних фотографій та не виходив у публічний простір. Однак, 1 травня журналістка Марина Шашкова на своїй сторінці у Facebook опублікувала свіже фото з ним, яке підписала: “Відпускаєте нас у Британію?”

Зазначимо, що український державний діяч Павло Клімкін розповів у ефірі одного з телеканалів, що Лондон — один з найголовніших партнерів України. Він наголосив, що з британцями можна працювати.

«Низка викликів, з якими зіткнеться Залужний — це непроста економіка у Британії. Порівняно зі Штатами, порівняно навіть з континентом, вони там «шкутильгають» багато в чому. У них будуть вибори до січня, але зрозуміло, що вони будуть раніше», — зазначив Клімкін.

Клімкін підкреслив, що у Британії існують численні внутрішньополітичні виклики. Тому те, що Залужний досі не покинув Україну означає, що його досвід необхідний тут.