Тривалість відпустки для вагітних становить 126 днів і отримати її можуть лише ті жінки, які отримали довідку про непрацездатність у лікарні. Стало відомо, чи змінилася тривалість декретної відпустки і який її розмір у 2024 році.

Про це розповідають на сайті "Економічна правда".

Скільки триває відпустка для вагітних

Жінка, яка чекає на дитину, має право отримати 70 днів до пологів і 56 днів після народження немовля. Але якщо жінка народила двох і більше дітей і мала важкі пологи, їй можуть продовжити відпустку до 70 днів.

Українки-чорнобильці, які чекають на дитину, можуть отримати всього 180 днів відпустки, тобто, по 90 днів до і після пологів. З минулого року жінка може перенести частину своєї декретної відпустки, яку вона отримує до народження дитини, на період після пологів.

Вагітна жінка біля ноутбуку. Фото: Daily Mail
Вагітна жінка біля ноутбуку. Фото: Daily Mail

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Який розмір декретних виплат

Вагітна жінка, яка працює, отримує матеріальну допомогу в розмірі 100% середньої заробітної плати з ПФУ. Мінімальна виплата для вагітної жінки не повинна бути нижчою, ніж мінімальна зарплата, яка зараз становить 8 тисяч гривень.

Водночас, максимальна виплата за декрет не повинна перевищувати "розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску". А це дорівнює 15 розмір мінімалки, тобто, 120 тисяч гривень.

Непрацюючі жінки отримають матеріальну допомогу, яка становить 25% від місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи. З початку цього року це становить 2 920 гривень.

Вагітна жінка з грошима в руках. Фото: Freepik
Вагітна жінка з грошима в руках. Фото: Freepik

Нагадаємо, що потрібно робити, щоб піти у відпустку і отримати за неї гроші.

Як повідомляли раніше, як батькам новонародженої дитини можна отримати відпустку.

Як писав "Знай" раніше, з яких причин українцям можуть відмовити у відпустці.