Поминки, як і похорон, супроводжуються рядом звичаїв та правил. Кожен, хто хоч раз був на таких заходах, напевно звернув увагу, як п'ють за померлих – на поминках не прийнято цокатися келихами та чарками.

Експерти етикету і у справах віри розповіли, чи можна цокатися на похороні.

Поминки, скріншот: YouTube
Поминки, скріншот: YouTube

Чому не можна цокатися на поминках - історія забобонів

Правило не стикатися келихами, випиваючи за покійних, з'явилося задовго до формування сучасної карти світу. Наприклад, язичники вірили, що дух померлих присутній у сім'ї та після смерті. Тому на поминках люди просто піднімали келихи, щоби душі їхніх близьких могли "випити" з усіма.

Є ще одна причина, чому не цокаються на поминках. Раніше забобонні люди були переконані, що таким чином захищають один одного від того, щоб передати їм горе.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Поминки, скріншот: YouTube
Поминки, скріншот: YouTube

Чому не цокаються за померлих - зв'язок із релігією

Як відомо, у православній культурі є традиція підняти келих або чарку на згадку про покійного, випивши невелику кількість алкоголю. В основному це горілка чи вино. Так близькі можуть висловити повагу до померлого. Іноді цей процес супроводжується словами пам'яті чи молитвою.

У різних релігіях є різні пояснення, чому не можна цокатися після похорону. Наприклад, наші предки вірили, що дзвін келихів схожий на дзвін. Він був покликаний прогнати духів і нечисть із дому, проте "виганяти" своїх близьких ніхто не хотів. Тому померлих поминали в тиші. За іншою версією, дзвін чарок міг потривожити дух покійного.

Церква, фото з вільних джерел
Церква, фото з вільних джерел

Чому не прийнято цокатися келихами в наші дні

Дзвін келихів часто асоціюється зі святковими заходами. Це аж ніяк не та атмосфера, яка панує на поминальних обідах.

Причина, чому не цокаються за покійних, полягає в тому, що це може розглядатися як неповага до покійного та пам'яті про нього. Варто пам'ятати, що подібні заходи вважаються жалобними та серйозними, і люди на них очікують на дотримання відповідного етикету.

Нагадаємо, куди варто заглянути перед Великоднем за дешевими яйцями: огляд цін.

Раніше повідомлялося, у штанах чи у спідниці – як одягнутися до церкви? ПЦУ уточнила правила.

Також, молитви за мир в Україні та за здоров'я близьких: найважливіші слова до Господа на Великдень-2024.