Після фатальної помилки Кучми на Будапештському меморандумі саме його уроки можуть стати ключем для того, щоб Путін не зміг знову обманути весь світ і Україну. Він може використати свій досвід переговорів під час Мінського процесу, адже навіть попри тиск Кучма не пішов на поступки, які могли б зашкодити суверенітету України, адже на свої очі побачив наслідки підписання договорів з РФ.

Наступного місяця в Швейцарії відбудеться міжнародний саміт високого рівня, на якому учасники намагатимуться прокласти шлях до мирних переговорів між Україною та Росією. Хоча західні партнери України вбачають мало підстав для початку обговорень з російським президентом Володимиром Путіним, який ігнорує міжнародні норми.

Про це інформує Politico.

За висновками вчених Семюеля Чарапа і Сергія Радченка, той факт, що сторони конфлікту змогли узгодити проєкт мирного договору, «розбиває уявлення про те, що ані Україна, ані Росія не бажають проводити переговори або розглядати компроміси, які могли б положити край цій війні». Те, що Путін, ймовірно, був готовий погодитися зі вступом України до ЄС, вони вважають «надзвичайним», особливо у контексті того, що він вимагав від колишнього президента України Віктора Януковича відмовитися від угоди про асоціацію з ЄС у 2013 році.

Варто нагадати, що автори публікації в The Wall Street Journal відзначали, що війна в Україні могла завершитися у 2022 році на умовах, що були б катастрофічними для Києва. Погодившись на вимоги РФ, Україна стала б «кастрованою державою». У тому ж дусі в коментарі для журналу Politico висловилися і деякі представники Києва, які брали участь у мирних переговорах. 

За його словами, представники РФ можуть підписати документи, але інше питання — чи будуть вони дотримуватися домовленостей.

 

«Згадайте Будапештський меморандум [підписана Росією угода 1994 року, в якій фіксувалися кордони України та визнавався суверенітет в обмін на відмову від ядерного арсеналу]. Президент Франції Франсуа Міттеран відмовився поставити свій підпис під документом і попередив нашого президента [Леоніда Кучму]: «Юначе, вони вас обдурять», — сказав колишній глава Міноборони Олексій Рєзніков, — «Кучма розповів мені цю історію. Через 30 років росіяни зробили саме це — вони обдурили нас». Саме тому до саміту миру потрібно підходити з усією обережністю та використовувати досвід досвідчених політиків, як Леонід Кучма, які не будуть дивитись на мирні переговори через рожеві окуляри.