Російські окупанти мають намір до кінця року сформувати нову військову групу, яка буде налічувати понад 300 тисяч осіб, заявив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

У своєму інтерв’ю одному з видань, він підкреслив, що ворог має намір сформувати дві загальновійськові армії, що складатимуться з 14 дивізій і 16 бригад.

«Фактично політична обстановка в РФ не дає змоги Путіну вийти і оголосити про початок другої хвилі мобілізації. Незважаючи на те, що наказ Путіна про часткову мобілізацію досі діє, Шойгу видав новий, про збори 300 тисяч резервістів», — пояснив експерт.

Він зауважує, що поки не вводять цей наказ з політичних міркувань через майбутню інавгурацію диктатора Володимира Путіна.

«Але заходи для того, щоб набрати 300 тисяч, вони вже проводять і закривають кордони. Наприклад, у силовиків забрали закордонні паспорти, а чиновникам заборонили виїзд навіть у «дружні» РФ країни. Тобто тепер, щоб злітати у відрядження до Мінська, треба отримати спецдозвіл, а його не дають. Фактично опускається залізна завіса в Росії, а паралельно з цим у РФ готуються до жорстких дій для проведення мобілізації», — додав Жданов.

Варто додати, що травень стане вирішальним, багато від чого залежить від того, кому швидше вдасться підготуватися до продовження бойових дій, повідомив одному з видань генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко.

«З нашого боку — зібрати сили і стабілізувати ситуацію на фронті. А це означає зупинити просування ворожого наступу, не дати йому реалізувати другий етап наступу, запланований РФ. Країна-агресор збирає в глибині своєї території близько 120 тисяч військових. Вісім дивізій, озброєння. Є дані, що росіяни частину озброєння відправляють на фронт», — підкреслив він у коментарі.

Експерт відзначив, що російська сторона зробила висновки з помилок минулого і продовжує просуватися вперед.

«Невиразні, половинчасті рішення української влади щодо мобілізації погіршують ситуацію. І період до кінця травня може бути важким, навіть критичним для нас», — попереджає він.

Розмовник також вважає, що Україна продовжить завдавати ударів по нафтопереробних потужностях країни-агресора.

«Били, б’ємо і будемо бити! Тому що це працює. І тому що це в наших національних інтересах, нехай навіть комусь із партнерів і не подобається. Для нас ця війна — питання виживання держави і нації. А дехто грає навколо цього у внутрішню і глобальну політику», — додав Романенко.

Відзначимо, що у квітні 2024 року середня кількість втрат російських сил (убиті та поранені) в Україні залишалася на рівні, який був характерний для 2024 року — 899 осіб на день, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії, з посиланням на розвіддані.

«Цілком імовірно, що в найближчі два місяці кількість втрат з боку Росії знову зросте в міру відновлення цілеспрямованих наступальних операцій на сході України. Це станеться після невеликого зниження темпів операцій в останні два місяці після падіння Авдіївки», — йдеться в повідомленні.

За даними британської розвідки, загальна кількість російських втрат від початку війни на сьогодні перевищує 465 000 осіб.

У повідомленні підкреслюється, що незважаючи на величезні людські втрати, Росія повністю адаптувала свої збройні сили до стратегії війни на виснаження, де кількість переважає якість.

«Ця залежність від кількості майже напевно збережеться впродовж усієї війни в Україні і матиме довгострокові наслідки для майбутньої російської армії», — підсумовують у розвідці.