Протягом минулої доби на Оріховському напрямку та лівому березі Дніпра російська окупаційна армія значно збільшила кількість штурмів. Однак водночас втратила чимало озброєння, включаючи десять гармат та два танки.

За даними Сил оборони півдня, минулої доби на Оріхівському напрямку окупанти провели 5 штурмів: один — в районі Старомайорського та чотири — в районі Роботиного. На лівобережжі Дніпра тимчасово окупованої Херсонщини було 11 марних штурмів — зазнавши втрат, вони відійшли на свої вихідні позиції.

Українські захисники здійснювали вогневе ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилу. Протягом доби отримано підтвердження про зменшення кількості особового складу противника на двох зазначених напрямках на 159 осіб. Також ворог втратив 46 одиниць озброєння та військової техніки — два танки, дві ракетні системи залпового вогню «Град», десять гармат, 18 одиниць автобронетехніки, три станції радіоелектронної боротьби, три розвідувальні БпЛА, дві аерофотостанції та шість човнів. Також знищено польовий пункт боєпостачання, спостережний пункт та пускову установку противника.

Зі свого боку окупанти постійно проводять аеророзвідку. Протягом минулої доби в операційній зоні зафіксовано проліт 217 розвідувальних безпілотних літальних апаратів.

«Ворог здійснив ракетний удар з тактичної авіації в напрямку Кіровоградщини із застосуванням крилатої ракети, імовірно Х-59. На жаль, є влучання, унаслідок якого поранено цивільну особу, пошкоджено 20 приватних житлових будинків, чотири господарчі будівлі та газогін», — розповіли українські військові.

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей, агресор використав 272 FPV-дрони, 19 ударних безпілотних літальних апаратів типу «Ланцет», скинувши з БпЛА різних модифікацій 297 осколкових боєприпасів. Унаслідок застосування ворогом засобів ураження по Херсону та 19 населених пунктах Херсонщини пошкоджено приватні житлові будинки, навчальний заклад, об’єкт комунальної інфраструктури, крамниця, господарські споруди, гаражі, пункт незламності, вежу стільникового зв’язку та цивільні автомобілі.

На Миколаївщині ворожа артилерія обстріляла акваторію Очаківської громади, а на Дніпропетровщині — населені пункти Нікополь, Мирівську, Марганецьку та Покровську громади. В результаті цього обстрілу був поранений цивільний, а також пошкоджено багатоповерхові будівлі, приватні житлові будинки, господарські споруди, навчальний заклад, медична установа, комунальне підприємство, об’єкти критичної інфраструктури, цивільні автомобілі та лінії електропередачі.

На Запоріжжі під ворожим вогнем опинилося 12 населених пунктів. В результаті застосування противником ударних дронів та артилерії пошкоджені приватні будинки.

За даними Сил оборони, кораблів флоту противника у Чорному та Азовському морях не зафіксовано. Російські ракетоносії залишаються у пунктах базування.

Нагадаємо, що протягом 2 травня на Оріхівському напрямку було зафіксовано два штурми від окупантів: один у районі Старомайорського, інший — біля Роботиного. На лівобережжі Дніпра у тимчасово окупованому Херсонщині було зафіксовано 8 штурмів, після яких противник відступив, зазнавши втрат. Протягом цього періоду на цих напрямках, завдяки успішній діяльності ЗСУ, вдалося зменшити чисельність противника на 112 осіб. Також ворог втратив 59 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема 4 танки, 2 зенітно-ракетних комплекси «ТОР-М2» та «Оса», 17 гармат, 3 міномети, 23 одиниці автобронетехніки, станцію радіоелектронної боротьби, підстанцію, розвідувальний БпЛА типу «Орлан-10», 2 аерофотостанції, 5 човнів та інше.