Збройні сили Російської Федерації продовжують викладатися на Запорізькому напрямку, особливо активізуючи дії в районі села Роботине. Речник «Легіону Свободи» Костянтин Денисов роз’яснив, які цілі переслідує противник.

За словами Денисова, крім транзитного значення, Роботине має також важливе політичне значення для Росії. Противник прагне захопити населені пункти, що були втрачені під час контрнаступу Збройних Сил України.

«Зараз росіяни намагаються встановити повний вогневий контроль над залишками цього населеного пункту, тому що там, на жаль, крім обгорілих стін і назви нічого не залишилось. Намагаються відновити над ним контроль і далі відбивати ті позиції, які вони втратили», — пояснив Денисов.

Речник нагадав, що під час контрнаступу захисників Російської Федерації втратила найбільше населених пунктів саме у Запорізькій області. Проте, протягом останніх 4-5 тижнів динаміка просування окупантів там впала — завдяки грамотній і багатошаровій обороні.

Військовий розповів, що нині загарбницькі війська шукають якісь «ноу-хау» для доставлення своїх штурмовиків на фронт, але єдині результати — втрати у техніці й особовому складі.

«В нас вони вкрали тактику використання FPV-дронів та й взагалі різноманітних дронів. Це говорить про те, що ворог вчиться, робить висновки, аналізує», — підкреслив Денисов.

За його словами, коли основне навантаження лежить на дронах з обох сторін, іноді вони можуть зчіплятися між собою у повітрі. На Запорізькому напрямку Збройні Сили Російської Федерації роблять ставку на артилерію, але також здійснюють обстріли з іншої зброї, зокрема з танків.

«У ворога є просування, будемо казати об’єктивно. Воно мікроскопічне і жалюгідне на фоні того, скільки вони ресурсів, насамперед артилерійських боєприпасів, «навалюють» на ту чи іншу ділянку», — зазначив речник.

Він додав, що окупаційні війська вже не йдуть «широким фронтом». Загарбники зосередились на тих ділянках, які мають для них тактичне й логістичне значення, та намагаються захопити автомобільні шляхи місцевого значення.

Зазначимо, генерал-лейтенант Ігор Романенко повідомив, що РФ збирає на своїй території приблизно 120 тисяч військовослужбовців. З його слів, ворог готується до нової хвилі наступу.

«Не дати йому реалізувати другий етап наступу, запланований РФ. Країна-агресорка збирає в глибині своєї території близько 120 тисяч військових. 8 дивізій, озброєння. Є дані, що росіяни частину озброєння відправляють на фронт, а частину – на склади. Для нової хвилі наступальних дій», – пояснює генерал.

Він наголосив, що своєю чергою Україні потрібно доукомплектувати підрозділи на фронті, активізувавши мобілізацію.

«Росіяни зробили висновки з помилок минулого. І просуваються вперед. На відміну від нас. Невиразні, половинчасті рішення української влади щодо мобілізації ускладнюють ситуацію. І період до кінця травня може бути важким, навіть критичним для нас», – попередив Ігор Романенко.

Нагадаємо, що британська розвідка у звіті 4 травня повідомила, що Росія адаптувала ЗС РФ до війни на виснаження. Кількість втрат ЗС Росії зросте протягом наступних двох місяців, оскільки вони відновлять спеціальні наступальні операції на сході України.

У розвідці Британії наводять цифри втрат ЗС РФ протягом квітня. Вони вказують, що ЗС РФ в середньому втрачали 899 бійців вбитими і пораненими щодня.

«Цілком ймовірно, що кількість втрат Росії знову зросте протягом наступних двох місяців, оскільки ЗС РФ відновлять спеціальні наступальні операції на сході України. Загальна кількість втрат Росії з початку конфлікту наразі становить понад 465 тис. Цілком ймовірно, що, попри надзвичайну ціну життя, Росія повністю адаптувала свою армію до виснажливої ​​війни, яка покладається на масовість більше, ніж на якість», — йдеться в повідомленні.