$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +23 Київ

У МЗС України розповіли росіянам, у чому різниця між ордером на арешт Путіна і "розшуком" Зеленського

У МЗС України розповіли росіянам, у чому різниця між ордером на арешт Путіна і "розшуком" Зеленського У МЗС України назвали оголошення МВС РФ про розшук Зеленського "нікчемним"
Фото: president.gov.ua

Оголошення президента України Володимира Зеленського в розшук міністерством внутрішніх справ РФ є "нікчемним". Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, яку 4 березня поширила пресслужба відомства.

"Російські повідомлення про нібито оголошення МВС РФ у розшук президента України Володимира Зеленського є свідченням відчаю російської державної машини і пропаганди, які не знають, який ще новинний привід вигадати для привернення уваги", – ідеться в заяві.

В українському МЗС нагадали, що, "на відміну від нікчемних (тобто таких, які не мають юридичних наслідків."ГОРДОН") російських оголошень [Зеленського та інших українців у розшук]", ордер Міжнародного кримінального суду на арешт президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна за підозрою у скоєнні воєнних злочинів "є цілком реальним і підлягає виконанню у 123 державах світу".

Російські ЗМІ 4 травня з посиланням на сайт МВС РФ повідомили, що російське міністерство оголосило Зеленського в розшук. Також на сайті російського МВС з'явилася інформація про розшук п'ятого президента України Петра Порошенка.

Пізніше 4 травня "Новая газета Европа" написала, що МВС Росії також оголосило в розшук командувача сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка. Усіх українців розшукують із формулюванням "за статтею КК", які саме статті кримінального кодексу мають на увазі російські силовики, не уточнюють.

Прессекретар українського президента Сергій Никифоров у коментарі "РБК-Україна", коментуючи "розшук" Зеленського, порадив російському МВС "спочатку пошукати совість і здоровий глузд".

Контекст

Раніше російська влада вже оголошувала в розшук українських посадовців і політиків, зазначає "Русская служба ВВС". У базі МВС з'явилися картки ексміністра фінансів України Олександра Шлапака, колишнього голови Нацбанку Степана Кубіва, секретаря РНБО України Олександра Литвиненка. У грудні 2023 року в розшук у Росії було оголошено керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова.

"Медиазона" 13 лютого писала, що у списку розшукуваних у РФ указано щонайменше 176 громадян України. Зокрема, у російському розшуку перебувають троє колишніх міністрів оборони України (Михайло Коваль, Степан Полторак та Андрій Загороднюк), троє колишніх головнокомандувачів ЗСУ (Михайло Куцин, Руслан Хомчак, Валерій Залужний), колишні депутати Верховної Ради й інші чиновники та генерали, а також бізнесмени, телеведучі тощо. Крім того, у РФ розшукують десятки європейських і американських політиків.