Військовий експерт Олег Жданов застерігає про можливе погіршення ситуації на фронті найближчим часом, особливо у травні, передбачаючи, що цей місяць може виявитися особливо тяжким для України. Жданов пояснив, що, на його думку, Росія може зважитися на страшні кроки.

«Я вважаю, що в Російській Федерації ухвалено рішення йти ва-банк. Таке рішення пов’язане з тим, що там розуміють, що вікно можливостей починає закриватися. Для них теж було несподіванкою, що Байден буквально за три дні вирішить таке глобальне питання».

Жданов вважає, що російське керівництво усвідомлює, що «вікно можливостей» для досягнення своєї мети починає закриватися, особливо після того, як президент США Джо Байден швидко вирішив питання про надання нового пакету військової допомоги Україні. Це рішення, як вважає експерт, змусило Росію перейти до рішучіших дій.

За словами Жданова, Росія, ймовірно, спробує набрати додаткові сили, включаючи іноземних найманців і примус призовників перейти на контрактну службу, з метою посилити своє військове угруповання. Основний удар, на думку Жданова, планується завдати на Донбасі із завданням вийти на кордони Луганської та Донецької областей. Щоб заважати маневрам українських військ, Росія може також спробувати відкрити другий фронт на півночі, можливо на Харківщині чи Сумщині, хоча й не розраховує на глибокий прорив, але здатна організувати рейдові дії.

«З урахуванням усіх цих можливостей (іноземні найманці, примус переходу на контракт строковиків, а за півроку вони 50 тис. змусять підписати контракт) таким чином вони набирають це угруповання. У чому задум операції? Основний і головний удар завдаватиметься на Донбасі: у них завдання вийти на межі Луганської та Донецької областей, а для того, щоб наші Сили оборони не змогли зманеврувати військами, для цього їм треба відкрити другий фронт. оскільки там сил для прориву в глибину навряд чи вистачить, але організувати рейдові дії на кордоні з Сумською чи Харківською областю — це сьогодні російській армії під силу».

Жданов наголошує на тому, що основна мета першого пакету допомоги від США для України — дати можливість стабілізувати ситуацію на фронті. Очікується, що основна маса цієї допомоги почне надходити наприкінці травня чи на початку червня і буде спрямована безпосередньо на фронт.

«Вони чудово розуміють, що головне завдання першого пакету допомоги від США, щоб у нас з’явилася можливість стабілізувати ситуацію на фронті. Його основна маса почне приходити десь ближче до кінця травня або початку червня і одразу ж на фронт», — наголосив Олег Жданов. .

Олег Жданов висловив занепокоєння щодо загострення ситуації на фронті в Україні найближчими тижнями. Він зазначає, що найважчий період може настати у другій половині травня, що підтверджує думку Кирила Буданова, начальника Головного розвідувального управління України.

Жданов ділиться аналізом ситуації, уточнюючи, що, на його думку, Росія націлилася на найбільш уразливі точки української оборони. Він вважає, що серед чотирьох гарячих точок – Лиманський, Бахмутський, Авдіївський та Новопавлівський напрямки – останні два є основною метою нинішніх наступів російських військ.

Він каже, що на Лиманському та Новопавлівському напрямках бойова активність знизилася, тоді як на Бахмутському та Авдіївському напрямках ситуація залишається напруженою. Він стверджує, що українські сили вдалося стабілізувати фронт у районі Годин Яр на Бахмутському напрямку, але на Авдіївському напрямі стався прорив російських військ у районі Очеретине.

Екссперт застерігає, що російська тактика ведення бойових дій у районі Авдіївки схожа на дії часів Другої світової війни, коли мінімальний успіх на фронті використовувався для максимального наступу. Він наголошує, що Авдіївський та Бахмутський напрямки найближчим часом можуть стати найгарячішими точками на фронті.