Вже відомо, що 15-16 червня відбудеться саміт Миру Швейцарії, де буде представлена величезна кількість країн, після якого самопроголошеному президенту РФ Володимиру Путіну можуть відправити запрошення за стіл перемовин. Це може статись як публічно, так і використовуючи таємні дипломатичні канали.

Про це повідомляє в своєму інтерв’ю політолог Ігор Рейтерович.

 Китай і, можливо, інші країни можуть дати сигнал Росії. Зокрема, через результати візиту Сі Цзіньпіня до Франції. Важливо зазначити, що цей момент може мати значний вплив на подальші події. Сполучені Штати Америки та Європейський союз вже висловили своє бачення, закликаючи Китай приєднатися до питань врегулювання конфлікту, хоча неформально. Відомо, що Китай встановив умову для подальшого розвитку взаємовідносин, і для нього це стало дуже важливим.

«Китай і інші країни можуть дати сигнал Росії», — зазначив політолог. Він розповів, що західні країни поставили Китаю ультиматум — якщо він хоче продовжувати свій розвиток, то необхідно закінчити війну в Україні.

Також Рейтерович зазначив, що ще ймовірно буде таємна сторона переговорів, де всі союзники Путіна буквально самі передадуть йому запрошення на капітуляцію. Це можуть бути Бразилія, Південна Африка та інші країни, які мають різні дипломатичні зв’язки з Росією. І всі ці дипломатичні зусилля будуть схиляти РФ все ж таки поступитись та піти на переговори. Це може відбутись одразу після завершення саміту в Швейцарії.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповідав про те, що після саміту можуть розпочатись мирні переговори з РФ. За словами Кулеби, теза щодо необхідності участі РФ справедлива, якщо розглядати війну «за допомогою хрестоматійної дипломатії, тому що всі підручники, з яких ми вчилися, говорять нам, що для переговорів потрібні дві сторони».

«Тож ми знаємо, що немає сенсу мати Росію за столом переговорів, якщо ви не можете гарантувати, що вони діятимуть добросовісно. Є лише два способи довести Росію до ситуації, коли вона діятиме добросовісно. Перший — це успіх на полі бою, а другий — наявність коаліції країн, які поділяють однакові принципи та однакові підходи», — зазначив він.