Український ветеран та військовий експерт Олексій Гетьман висловив думку, що значний політичний та військовий вплив може мати удар по Кримському мосту в день інавгурації російського диктатора Володимира Путіна, запланованої на 7 травня. В ефірі телеканалу Еспресо Гетьман зазначив, що така дата для атаки має не лише символічне, але й стратегічне значення.

«Ви знаєте, росіяни люблять якісь дії підлаштовувати під певні дати, це їм притаманно. Це не зовсім правильно з військового погляду, але інколи війна — це продовження політики іншими засобами й вона має в тому числі обов’язково й політичну складову. Якщо 7 травня, як раз на інавгурацію, вдарити по Керченському мосту, я думаю, що ефект буде дуже-дуже серйозний. Ви можете собі уявити, це свято для нас, коли в день інавгурації прийде повідомлення по всіх російських пабліках, що Керченський міст вже знищено», — наголосив Гетьман.

На запитання про те, яким чином можливо здійснити таку атаку, Гетьман вказав на три основні варіанти: повітряні удари, морські операції та диверсійні дії.

«Ці три методи не взаємовиключні і, ймовірно, будуть використані у комбінації для забезпечення максимальної ефективності», — пояснив він.

За словами Гетьмана, ракетний удар може зруйнувати саме дорожнє полотно мосту, тоді як знищення опор вимагатиме застосування вибухівки, що діятиме під водою.

«Щоб нейтралізувати можливість росіян швидко відновити міст, важливо пошкодити його критичні структурні елементи», — зазначив він.

Також Гетьман наголосив на можливості російської пропаганди замовчувати факт атаки, аби не затьмарити інавгурацію Путіна та святкування Дня Перемоги 9 травня.

«Можливо, інформація про атаку з’явиться лише після 10 травня, коли відгомін свят буде вже не такий гучний», — припустив експерт.

Водночас, британське видання The Guardian наводило прогнози від джерел в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, які стверджують, що знищення Кримського мосту заплановане до кінця поточного року.

«Це стане фінальною атакою, і вона є неминучою», — повідомило джерело.