$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +17 Київ

"Пілот відчув себе безстрашним". Повітряні сили ЗСУ прокоментували знищення російського Су-25

"Пілот відчув себе безстрашним". Повітряні сили ЗСУ прокоментували знищення російського Су-25 Силам оборони України потрібні ще засоби ППО, навіть переносні, щоб збивати більше російських літаків, заявив Євлаш
Фото: Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України / Facebook (архів)

Що більше в сил оборони України буде різних засобів протиповітряної оборони, то більших втрат зазнаватиме авіація окупантів. Про це, коментуючи знищення після тривалої паузи російського літака Су-25, розповів 5 травня речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону, його транслював канал "Рада".

"Ви бачите, що цей літак збив підрозділ Сухопутних військ ЗСУ. Як ви знаєте, у Сухопутних військах також є системи ППО. Зокрема, ми бачимо роботу малого й середнього радіуса дії ППО, які можуть справлятися із літаками і є вкрай важливими", – сказав Євлаш.

За словами речника, результативна робота по Су-25 стала черговим свідченням, що ЗСУ потрібні відповідні засоби, щоб уражати такі цілі.

"ЗСУ необхідні переносні ЗРК, які можуть боротися як із низьколетючими цілями, так і з безпілотниками, яких досить багато. І, звичайно, більш серйозні комплекси, не тільки західні, а, наприклад, і "Бук", які можуть ефективно протистояти російським гелікоптерам і штурмовикам, зокрема Су-25", – додав Євлаш.

Він не відкинув, що, ймовірно, до знищення літака міг призвести й людський чинник, якщо пілот окупантів неправильно оцінив ризики.

"Якщо він [пілот] відчув себе безстрашним і вже зробив декілька вильотів і його "не дістали", то це не означає, що його не дістануть завтра-післязавтра. Найімовірніше, він вирішив, що зараз може виконати певний проліт, але був упольований ЗСУ і знищений", – припустив речник.

Контекст

Загальні втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ, станом на ранок 5 травня: приблизно 474 260 військових (+860 за останню добу), 14 179 бойових броньованих машин (+18), 7375 танків (+9), 12 212 артсистем (+21), 1057 РСЗВ (+1), 790 засобів ППО (+2), 349 літаків (+1), 325 вертольотів і тисячі одиниць іншої техніки.

Збитий 4 травня Су-25, згідно з даними Генштабу ЗСУ, став 349-м знищеним із початку повномасштабного вторгнення російським літаком. До цього востаннє літак російської тактичної авіації сили оборони України збивали на початку березня (він був 347-м), потім 19 квітня в повітрі знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3.