Останнім часом ходить все більше розмов про можливий наступ росіян на Харків та Суми. Та чи реально це?

Микола Маломуж, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України та генерал армії, наголосив на тому, що російські наступальні операції на Харків та Суми є малоймовірними через відсутність необхідних ресурсів. Він зазначив, що для здійснення ефективних і тривалих наступальних дій потрібно мінімум 1 мільйон особового складу, чого наразі немає у російських окупантів.

«Сьогодні зробити щось непомітно дуже складно. Адже Агентство з національної безпеки має достатньо інформації про плани російського керівництва. Зокрема, плани Міноборони та Генштабу РФ. До того ж Україна має достатньо розвідувальної інформації про плани Росії. Тому будь-які скупчення російських військ на Купʼянському напрямку й далі на кордоні Харківської та Сумської області будуть відразу нам видні», — пояснив Маломуж.

Маломуж наголосив, що повторний наступ російських військ на Харків та Суми є малоймовірним. Будь-які спроби Росії скупчувати свої сили на Куп’янському напрямку, де вони намагаються збільшити угруповання до 120 тисяч осіб, будуть легко помічені завдяки наявності в України достатніх розвідданих. Він пояснив, що Україна має інформацію про плани російського Міністерства оборони та Генерального штабу, що дозволяє ефективно відстежувати та протидіяти потенційним загрозам.

«Росіяни намагаються збільшити своє угруповання військ на Купʼянському напрямку до 120 тис. особового складу. Далі вони планують наступати у бік Купʼянська. Сили оборони успішно протидіють противнику на цьому напрямку. Росіяни не можуть постійно підтримувати активні наступальні дії по всіх напрямках. Для цього потрібно понад 1 млн особового складу. Підготувати нове потужне угруповання для повторного наступу на Харків та Суми для них дуже складно. Організувати стратегічний наступ на два міста для них сьогодні нереально», — додав він.

За інформацією, опублікованою російським опозиційним виданням «Медуза», джерела з російських владних кіл стверджують, що хоча Росія може спробувати захопити Харків, рішення про новий масштабний наступ ще не прийнято. Високопоставлені російські силовики висловлюють впевненість в тому, що російська армія має потенціал для окупації міста, втім просування далі може стати проблемою.

Путін, згідно з витягом з інтерв’ю, має намір створити «санітарну зону» навколо Білгородської області РФ, що межує з Харківською областю України, щоб припинити регулярні обстріли. Однак, попри рішучість та амбітні плани, реальна ситуація на полі бою та відсутність чіткого рішення про масштабний наступ свідчать про вагання та складнощі, з якими стикається російське військове керівництво.

«Путін уже відкрито говорив, що для припинення регулярних обстрілів Білгородської області потрібно створити «санітарну зону» навколо неї; цей регіон РФ межує саме з Харківською областю України», — пише видання.

Джерела «Медузи» серед «російських еліт» зазначають, що високопоставлені силовики впевнені, що російська армія зможе захопити Харків, але просування далі стане проблемою.

«Символічно це теж перемога. Місто-мільйонник, де багато російськомовного населення», — сказав один зі співрозмовників.

Всі джерела наголосили, що наразі інформації про ухвалення рішення про масштабний наступ на Харків немає.

Також, за даними Інституту вивчення війни (ISW), наразі немає ознак підготовки російськими військами потенційного наступу для захоплення Харкова.

«Російські війська виділили відносно мінімальні сили для захисту міжнародних кордонів Росії, і цих сил буде недостатньо для операції з оточення Харкова. Озвучений план мобілізації 300 тисяч нових військовослужбовців, може дозволити російським військам вивільнити відносно боєздатні частини вздовж лінії фронту в Україні для операції з оточення міста. Однак це відбудеться шляхом наступальних операцій на тих ділянках фронту, які російське військове командування вважає пріоритетними протягом більш ніж півторарічної кампанії в Україні», — йдеться у звіті ISW.

ISW також зазначає, що наступальна операція з оточення Харкова була б надзвичайно амбітним проєктом, який вимагав би тривалих пересувань відкритою місцевістю, чого російські війська не проводили з початку повномасштабного вторгнення. Навіть якщо наступальні операції вздовж лінії Куп’янськ — Сватове — Кремінна досягнуть мети, перспективи просування в Харківську область залишаються складними.