$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +19 Київ

ДБР передало до суду справу щодо ухилення депутатів Київради від служби за допомоги керівника апарату КМВА. В адміністрації відкидають обвинувачення

ДБР передало до суду справу щодо ухилення депутатів Київради від служби за допомоги керівника апарату КМВА. В адміністрації відкидають обвинувачення Керівник апарату КМДА Загуменний заявив, що подав скаргу на "процесуальне шахрайство" слідчих та прокурора
Фото: kyivcity.gov.ua

Правоохоронці завершили розслідування і передали до суду матеріали справи за обвинуваченням трьох депутатів Київської міської ради в ухиленні від військової служби, повідомило 3 травня Державне бюро розслідувань (ДБР).

У відомстві вважають, що депутати ухилялись від військової служби за допомоги керівника апарату Київської міської військової адміністрації та командира військової частини.

За даними слідства, солдати однієї з військових частин, троє з яких мають статус столичних депутатів, а ще один – помічник депутата Київради, протягом року не з'являлися на військову службу, проте отримували грошове забезпечення.

"Керівник апарату Київської міської військової адміністрації сприяв оформленню липового "відрядження" трьом депутатам та одному з їхніх помічників до КМВА. До оборудки був залучений і командир однієї з військових частин тероборони, де чоловіки мали проходити службу за мобілізацією", – зазначають у повідомленні.

Депутатів і помічника депутата обвинувачують в ухиленні від несення обов’язків військової служби, що вчинене групою осіб за попередньою змовою (ч. 4 ст. 409, ч. 2 ст. 28 Кримінального кодексу України), командира військової частини – у перевищенні службових повноважень (ст. 426-1). а керівника апарату КМВА – у сприянні в ухиленні.

Імен підозрюваних правоохоронці не розголошують.

Водночас керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний написав у Facebook, що правоохоронці обвинувачують його в тому, що він нібито сприяв підготовці "липових" відряджень депутатів Київради. Посадовець відкинув обвинувачення.

За його словами, слідство другий рік вивчає лист, який у квітні 2022 року надіслали в одну з військових частин. Загуменний зауважує, що він його не готував і не підписував. На його думку, заяви, що він сприяв ухиленню військовослужбовців, "не відповідають матеріалам слідства та скоріше свідчать про політичний тиск і бажання заблокувати роботу апарату міської адміністрації".

"Крім того, висвітлюючи цю справу, правоохоронці не поширюють інформацію про те, що у цьому процесі я отримав ряд виграшних судових рішень. Зокрема, які відмовили стороні обвинувачення у відстороненні мене від посади, відмовили в домашньому арешті, відмовили в арешті майна, відмовили в забороні спілкування з працівниками апарату КМДА", – підкреслив посадовець. 

Він заявив, що подав до суду скаргу на "процесуальне шахрайство" слідчих та прокурора, яке шкодить його діловій репутації.

Контекст

Дмитро Загуменний очолює апарат КМДА з жовтня 2018 року. Згідно з інформацією на сайті київської міської влади, він також є керівником апарату КМВА. 

В серпні 2023 року ДБР оголосило трьом депутатам Київради про підозру в ухиленні від військової служби. За даними слідства, троє столичних депутатів і помічник депутата Київради оформили для себе відрядження в КМВА, водночас отримували грошове забезпечення з частини, де нібито проходили службу. За даними LIGA.net, ішлося про депутатів Ігоря Хацевича, Олега Левченка (обидва – фракція "Європейська солідарність") та Михайла Терентьєва (фракція УДАР).

У ДБР стверджували, що депутатам допомагав керівник апарату КМВА, його повідомили про підозру наприкінці грудня. Після цього суд обрав йому запобіжний захід – нічний домашній арешт, а пізніше відсторонив від посади, заявляв 29 грудня Офіс генпрокурора. 

В січні 2024 року ДБР завершило розслідування у провадженні. Тоді в ДБР вже повідомляли, що обвинувальний акт скеровано до суду. Що саме змінилось у справі за цей період, в бюро не уточнюють.