Допомога по тимчасовій втраті працездатності, яку ще називають лікарняними, це гроші, які виплачуються працівникам на час їхньої хвороби або травми, коли вони не можуть працювати.

Розмір цієї допомоги залежить від того, скільки часу людина вже працювала і від того, скільки вона зазвичай заробляє. Якщо страховий стаж менше 3 років, лікарняні будуть 50% від середньої заробітної плати. Стаж від 3 до 5 років, то виплати становитимуть 60%.

Гроші / фото: tr.tax.gov.ua
Гроші / фото: tr.tax.gov.ua

Якщо стаж складає від 5 до 8 років, виплати становитимуть 70% від заробітку. При стажі понад 8 років розмір виплат дорівнюватиме 100% заробітної плати.

Для деяких категорій людей, таких як постраждалі від Чорнобильської катастрофи, ветерани війни, члени сімей загиблих захисників, лікарняні виплачуються у розмірі 100%, незалежно від страхового стажу.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації За це вас можуть оштрафувати навіть у власній квартирі: комусь з українців потрібно готувати до 100 тисяч гривень Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Зарплатня в конверті / фото: Freepik
Зарплатня в конверті / фото: Freepik

Якщо працівник мав страховий стаж менше 6 місяців протягом останнього року перед хворобою, розмір допомоги буде обчислюватись зі зарплати, але не більше ніж це було би з мінімальної зарплати.

Нові правила виплати лікарняних забезпечують справедливіше відшкодування заробітку працівникам, коли вони хворіють. Ці правила залежать від того, як довго людина працювала.

Особлива увага приділяється тим, хто зазнав особливих труднощів, наприклад, постраждалим від Чорнобильської катастрофи або сім'ям загиблих військових, їм гарантують 100% виплату.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що терміни, умови, винятки: повний огляд субсидій на літній період

Вам буде цікаво дізнатися більше не ходитимуть у злиднях: деяким українцям збільшать зарплати