Франція намагається переконати Китай в тому, щоб той здійснював тиск на Москву з метою припинення військової агресії проти України.

Проте досягнення в цьому напрямку залишаються незначними, за винятком дзвінка Сі Цзіньпіна українському президенту Володимиру Зеленському після візиту Макрона до Пекіна минулого року.

«З огляду на те, що Китай — один з основних партнерів Росії, наше завдання — використати наявні у Пекіна важелі впливу на Москву, щоб змінити підхід Росії і сприяти вирішенню конфлікту», — додав радник Єлисейського палацу.

Дипломатичне джерело з Франції наголосило на тому, що для подальшого розвитку відносин з європейськими країнами Китаю важливо серйозно враховувати їхню точку зору.

Недавно міністр закордонних справ Польщі, Радослав Сікорський, заявив, що Китай може вплинути на Путіна і змусити його припинити війну в Україні.

Згідно з його думкою, війна в Україні завершиться лише у тому випадку, якщо Путін усвідомить, що «вартість її продовження у вигляді людських життів і фінансових витрат перевищує ціль, яку він намагається досягти».

Сікорський вважає, що війна в Україні не завершиться найближчим часом, оскільки Путіну може знадобитися час, щоб усвідомити це.

«Немає браку потенційних посередників – Туреччини, ООН. Китай міг би фактично змусити Путіна припинити цю війну. Але я не бачу жодних ознак того, що Путін хоче вести переговори», — наголосив Сікорський.

Водночас не виключення, що Китай все ж займе однозначну позицію та змусить Москву вивести війська з України.