За словами офіційних осіб США, підтримка нових контрнаступальних операцій Збройних сил України в 2025 році є пріоритетом. Для цього Києву необхідно якомога швидше перехопити загальновійськову ініціативу, адже домінування Росії на фронті у 2024 році дасть їй низку переваг. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). 

«ISW продовжує оцінювати, що знадобиться ще кілька додаткових тижнів, щоб західна зброя та боєприпаси прибули до передових українських підрозділів та почали давати відчутний вплив на полі бою. Прибуття військової допомоги США в Україну, ймовірно, дозволить українським військам стабілізувати лінію фронту і перехопити ініціативу», — йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Додатково, відомство нагадало про статтю, опубліковану у Financial Times у січні цього року, де йшлося про те, що офіційні представники США виступають за проведення Україною більш «консервативної» «активної оборони» у 2024 році та готовність до контрнаступу у 2025 році.

«ISW раніше детально доводив, що українська «активна оборона» в 2025 році більш ніж на рік передасть російським військам ініціативу на всьому театрі бойових дій. Це дозволить ворожому командуванню формувати бажані умови, визначаючи час, місце та інтенсивність атак армії РФ. Таким чином, росіяни зможуть контролювати ресурси, які українські війська витрачатимуть впродовж настільки тривалого періоду», — зазначають в Інституті.

Аналітики Інституту вивчення війни відзначили, що перед тим, як Збройні сили України зможуть здобути ініціативу на всьому театрі бойових дій і провести контрнаступну операцію пізніше у 2024 або 2025 роках, їм потрібно виконати кілька завдань: отримати та інтегрувати американську військову допомогу до передових підрозділів; стабілізувати лінію фронту; захиститися від передбачуваних літніх наступальних операцій з боку Росії; запобігти суттєвому просуванню РФ на оперативному рівні та вирішити поточні проблеми з людськими ресурсами.