$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +16 Київ

У ГУР назвали дві дати, до яких окупантам поставили завдання наступати й "узяти що-небудь"

У ГУР назвали дві дати, до яких окупантам поставили завдання наступати й "узяти що-небудь" Російські окупанти мають продемонструвати результат на фронті максимум до середини травня, "захопивши що-небудь", заявили в ГУР
Фото: Министерство обороны России / Facebook (архів)

Російська окупаційна армія користується зараз складною ситуацією зі зброєю, яка склалася в силах оборони України і яку прогнозували. Про це представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив в інтерв'ю The Economist, опублікованому 2 травня.

За словами Скібіцького, зараз ситуація на фронті складна й може "стати ще гіршою".

Він прогнозує, що Росія спочатку продовжить реалізацію свого плану щодо окупації Донецької та Луганської областей України.

Речник заявив, що окупаційним військам РФ наказано "взяти що-небудь" до Дня Перемоги, який святкують у Москві 9 травня, або, у гіршому разі, перед візитом президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна до Пекіна (КНР) тижнем пізніше.

Скібіцький прогнозує, що швидкість і ступінь успішності цього наступу визначать, "коли й де росіяни завдадуть наступного удару".

"Наша проблема дуже проста: у нас немає зброї. Вони [окупанти] завжди знали, що квітень і травень будуть для нас важким часом", – пояснив він.

Bloomberg писало з посиланням на джерела, ознайомлені з планами Кремля, що візит Путіна до Китаю заплановано на 15–16 травня.

Дати ще можуть трохи змінитися, зазначали в Bloomberg, але навіть якщо це станеться, поїздка на переговори з китайським лідером Сі Цзіньпіном стане першим візитом Путіна за кордон після виборів у РФ та інавгурації, яку заплановано на 7 травня.

Контекст

Останніми місяцями російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків. У лютому 2024 року їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Зараз напружені бої тривають, зокрема, за місто Часів Яр. Окупацію росіянами цього міста Скібіцький називав "питанням часу".

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, окупанти контролювали приблизно 26% території України.

За даними Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні. Щоб захиститися, а також самій розпочати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, наголосив він.

2024 року (кінець травня – початок червня) окупанти готують новий наступ на Харків і область, а також на Сумську область, заявляв Скібіцький.

Росіяни пришвидшили наступ і хочуть прорвати лінію фронту, поки Україна не отримала допомоги США, писало 29 квітня The New York Times.