Росія нарощує на північних кордонах України угруповання для можливого вторгнення та атаки на друге за величиною місто країни — Харків.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW) у свіжому зведенні.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець 5 травня заявив, що в Бєлгородській, Курській і Брянській областях у складі Північного угруповання військ російські військові стягнули близько 50 тис. осіб , зазначають аналітики. З них 31 тис. знаходиться у Білгородській області, понад 10 тис. – у Курській та понад 8 тис. – у Брянській. Повідомляється, що російські військові передислокували батальйон 76-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) для можливої ​​майбутньої наступальної операції Росії проти північно-східної України та міста Харкова. Проте в основному Північне угруповання формується із частин Ленінградського військового округу, зазначають у ISW.

За даними Машовця, російські частини заради маскування вивантажуються на станціях у Курській області, а потім вирушають власним ходом до пунктів дислокації в Бєлгородській області, ближче до Харкова.

Машовець зазначив, що підрозділи 30-го мотострілецького полку спочатку передислокувалися на Курський вокзал, а потім перекинулися далі в Бєлгородську область, щоб, можливо, направитися в райони дислокації поблизу Харківської області. Машовець також зазначив, що російські війська останнім часом посилили авіаційні, безпілотні та ракетні удари по північно-східних українських прикордонних регіонах, таких як Чернігівська, Сумська та Харківська області, – сказано у звіті.

При цьому військові аналітики вважають, що російська армія не має достатньо сил, щоб захопити Харків.

Але російські наступальні операції проти Харкова чи Сум відтягнуть і зв’яжуть українські частини з інших, важливіших ділянок фронту, – наголосили аналітики.

Також 5 травня Financial Times (FT) повідомила, що радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Україна планує провести контрнаступальну операцію, щоб відвоювати окуповану Росією територію України в 2025 році після використання військової допомоги США для зупинення подальшого просування Росії в 2024 році. Салліван заявив, що очікує, що російські війська продовжуватимуть незначне просування протягом невизначеного часу, і зазначив, що військова допомога США не «миттєво перемикає перемикач» на полі бою в Україні. Салліван заявив, що військова допомога США дасть змогу українським силам «тримати лінію» та протистояти російським нападам до кінця 2024 року. ISW продовжує оцінювати, що, ймовірно, знадобиться кілька додаткових тижнів, щоб західна зброя та боєприпаси надійшли до українських підрозділів на передовій.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, потенційна загроза російської наступальної операції проти Харківської області безпосередньо пов’язані зі здатністю російських військ невибірково наносити плануючі бомбові удари вздовж лінії фронту, обмеженням і погіршенням українських оборонних операцій і контролем Росії над театром бойових дій. Українські сили, звичайно, повинні будуть отримати та інтегрувати військову допомогу США для підрозділів на передовій, стабілізувати лінію фронту, захищатися від передбачуваних літніх наступальних зусиль Росії, запобігти значним оперативним просуванням Росії та вирішити поточні проблеми з живою силою, перш ніж вони зможуть протистояти ініціативи на всьому театрі воєнних дій і провести контрнаступальну операцію пізніше в 2024 або 2025 роках. Здатність України звільняти свою територію та проводити контрнаступальні операції залежить від низки неприйнятих рішень на Заході, в Росії та Україні, а будь-які зовнішні спроби нав’язати часові рамки українським контрнаступальним операціям ігнорують реальну ситуацію на полі бою.