Літо в Україні – це не лише час для пікніків та відпусток, а й час для сплати податків на нерухомість.

Державна податкова служба нагадує необхідність оплати податків за кожен квадратний метр житла, який перевищує 60 квадратних метрів для квартир і 120 квадратних метрів для будинків.

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube
Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Якщо у вас є і квартира, і будинок, то норма житла збільшується до 180 квадратних метрів. Ставка податку на нерухомість встановлюється місцевими органами самоврядування та не може перевищувати 1,5 відсотка від мінімальної заробітної плати на квадратний метр.

Розрахунок суми податку залежить від ставки, встановленої місцевою радою, та загальної площі нерухомості. Наприклад, якщо у вас квартира у Києві площею 65 квадратних метрів, то сума податку буде розрахована як різниця між загальною площею та "нормою" (65-60), помножена на ставку податку.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць
Показати ще

Гроші, гаманець / фото: Freepik
Гроші, гаманець / фото: Freepik

Також слід пам'ятати, що за наявності у власності об'єкта нерухомості із загальною площею понад 300 квадратних метрів для квартири та/або 500 квадратних метрів для будинку сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт.

Також ми писали, що податковій хочуть розкрити всі дані про грошові операції українців

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що ви будете змушені платити 15%, замість звичних 5%: як цього уникнути

Крім того, вам буде цікаво дізнатися, в Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться