$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +23 Київ

"Ніби розпочався землетрус. Одним ударом знищена ціла вулиця". У Нацполіції показали наслідки вибуху російської бомби ФАБ-1500 у Харківській області

"Ніби розпочався землетрус. Одним ударом знищена ціла вулиця". У Нацполіції показали наслідки вибуху російської бомби ФАБ-1500 у Харківській області Однією бомбою окупанти зруйнували цілу вулицю в Моначинівці
Фото: Сергій Болвінов / Facebook

Російські окупанти 5 травня скинули на село Моначинівка Харківської області бомбу ФАБ-1500. Про це начальник слідчого відділу поліції в Харківській області Сергій Болвінов повідомив 6 травня у Facebook.

"Здригнулося все навколо, ніби розпочався землетрус. Одним ударом знищена ціла вулиця. Відчути й побачити таке довелося мешканцям села Моначинівка. По людях та їхніх хатах ворог запустив надпотужну зброю – фугасну авіабомбу, вагою півтори тонни", – написав Болвінов.

За його даними, у цьому прикордонному селі в Куп'янському районі залишилося не більше ніж 100 місцевих і не було жодного військового.

У поліції пояснили, що бомбу ФАБ-1500 росіяни обладнали спеціальним модулем, щоб вона могла планувати в повітрі після запуску з літака.

За словами Болвінова, "озброєння такої потужності проти нас (імовірно, у Харківській області."ГОРДОН") використали вперше".

"Єдине, чого вони змогли досягти, – зруйнували селянам будинки й убили 88-річну жінку. Її тіло діставали з-під завалів після удару", – підсумував поліцейський.

Контекст

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни  24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

За даними станом на кінець 2023 року, як повідомили "Главкому" в апараті головнокомандувача ЗСУ, під окупацією залишалося приблизно 2% території Харківської області.

Окупанти й далі щодня обстрілюють населені пункти Харківської області й регулярно – Харків.