Неділя, 19 Травня

У Львові створили артпростір “Я Галерея Пентхаус” у квартирі будинку 1910 року — відеоекскурсія

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

У Львові запрацював новий артпростір “Я Галерея Пентхаус”. Куратор Павло Гудімов облаштував його у квартирі будинку 1910 року. Реставрація під’їзду та приміщення галереї тривала 9 місяців. Її Павло Гудімов здійснив власним коштом. Наразі там вже експонують першу виставку “Ver Sacrum” (Весна священна).

Більше про експонати, колекційні меблі та дизайн квартири Суспільному розповів Павло Гудімов.

Артпростір “Я Галерея Пентхаус” розташований у будинку початку ХХ століття на вулиці Зеленій. Його збудували для Давіда Векслера — власника фабрики, яка була у подвір’ї. Артпростір є на найвищому поверсі — у 13 квартирі.

“Ось, наприклад, ми заходимо у ванну, дійсно, вона багато чого бачила, напевно, в ній солили капусту, судячи по відсутності емалі, проте вона стоїть гордо на своїх чотирьох ногах. Взагалі моментом конструктиву цього будинку є світловий ліхтар, який є між ванною, коридором і туалетом, тобто це колодязь, який дає додаткове світло і працює як витяжка. Відвідувачі можуть прийти і побачити таку автентику”, — каже засновник артпростору Павло Гудімов.

Перша кімната — це вітальня з панорамним склом.

“Фасад виходить на північ, це дуже добре для мистецтва, тому що немає прямого сонця, яке випалює, наприклад, акварелі чи графічні роботи. Але для того, щоб сюди потрапляло сонечко зі сторони сходу чи заходу, є два маленьких таких ілюмінаторних віконечка, які дають промінь зранку і ввечері. Це надзвичайно цікаве рішення”, — розповідає Павло Гудімов.

У квартирі зібрані колекційні меблі та відновлені стіни до першого ремонту.

“Йозеф Гофман — австрійський дизайнер, архітектор, художник, графік, він був засновником Віденського сецесіону і журналу “Ver Sacrum”, він розробив оцей комплект меблів для кабаре “Летюча миша” або “Кажан”, тому вони ось тут стоять”, — пояснює куратор артпростору.

Також у “Я Галереї” є камінна зала. Камін облаштували з пічки, яка була у квартирі. Перша виставка в цій галереї має назву “Ver Sacrum” — “Весна священна”.

“Перша виставка “Ver sacrum” присвячена не зовсім архітектурі, вона присвячена і архітекторам в тому числі. У Відні на межі ХІХ-ХХ століття всього 5 років виходив журнал “Ver sacrum”, де працювали одні з найкращих архітекторів, художників дизайнерів, літераторів, поетів. Власне ми показуємо невелику колекцію, а все об’єднуємо темою весни”, — розповідає Павло Гудімов.

Зі слів куратора, програма цієї галереї буде складатись з колекційних експонатів, також заплановані кураторські екскурсії. Артпростір працює щодня, окрім понеділка.