Білоруський диктатор Олександр Лукашенко разом із Кремлем шукає привід для того, щоб почати вторгнення проти країн Балтії. Путін настільки наляканий перспективою введення військ в Україну, що готовий навіть піти на нові провокації, навіть ядерний шантаж для того, щоб стримати НАТО. Якщо ж цього не вийде — Путін може піти ва-банк.

Про ситуацію розповів литовський державний діяч та політик, депутат Європейського парламенту Пятрас Ауштравічюс.

Він наголосив, що Білорусь становить загрозу для сусідніх країн.

“І ця загроза, до речі, не обов’язково має виражатися у якомусь намірі білоруського диктатора щодо наказу Путіна розпочати якісь військові дії тощо. Саме нарощування напруги, яке виходить із Мінська, йде послідовно, постійно ми чуємо дуже агресивні висловлювання, навіть залякування чи, скажімо так, провокаційні дії. Декілька тижнів тому офіційний Мінськ, тобто КДБ Білорусі, звинуватив Литву в запуску дрона з боку Литви на якийсь військовий об’єкт у Білорусі і так далі. Тобто вони намагаються самі створити вигляд такої напруги, вони кидають багато сил на це”, — сказав депутат Європейського парламенту.

Він додав, що в Білорусі відбувається послідовна військова підготовка, якісь військові маневри. Ауштравічюс вважає, що білоруси відчувають величезну напругу, оскільки вони самі собою мирні люди, але у диктатора своє бачення.

“Те, що робить Лукашенко, це за велінням Путіна. Сам Лукашенко не має ані особливої ​​мотивації, ані навіть сил спланувати такі дії тощо. Все з допомоги та із вказівки з Кремля – це ясно. І, звичайно, я думаю, військова експертна присутність у Білорусі наростає, не обов’язково ми бачимо їх у цифрах і знаємо, що вони роблять. Але ситуація Росією контролюється з метою знайти напевно такі чутливі місця, де провокації можуть проводитися. Або, скажімо так, залякування якесь може призвести до розвитку певних процесів тощо. Щойно чули: Лукашенко має намір повністю закрити кордон. Ну що ж, бажаємо успіху. Побачимо вплив тоді на економіку Росії та деяких країн, які залежать, до речі, від транзиту через Білорусь із Заходу”, — сказав Ауштравічюс.

Він нагадав про черги на двох пропускних пунктах із Литви до Білорусі: вантажівки можуть чекати до ста годин, щоб перетнути кордон.