$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +23 Київ

Санду відповіла, що робила б на місці Зеленського в разі нападу РФ

Санду відповіла, що робила б на місці Зеленського в разі нападу РФ Санду впевнена, що, як і Зеленський, не поїхала б із країни
Фото: president.gov.ua

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що готова залишитися у своїй країні в разі нападу. В опублікованому 7 травня інтерв'ю журналісту Юрію Дудю вона сказала, що вчинила б, як президент України Володимир Зеленський на початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

"Єдине правильне рішення – це залишитися. Тому що ти відповідаєш за свій народ, ти відповідаєш за безпеку свого народу, і це єдина правильна відповідь", – сказала політикиня.

За її словами, народ обирає президента насамперед для гарантування безпеки й саме цього чекає від лідера країни.

"Тобто всі люди дивляться на тебе, і ти маєш бути там", – заявила вона, підкресливши, що це "чесна відповідь".

На запитання Дудя, що робитиме Молдова в разі агресії РФ, Санду відповіла, що Кишинів щосили намагається запобігти цьому через євроінтеграцію. Окрім того, Молдова розраховує на свою армію, збільшуючи інвестиції в оборонний сектор, додала вона.

Контекст

Американський журнал Time 28 квітня 2022 року опублікував статтю Саймона Шустера про те, яким був початок війни для Зеленського. 24 лютого військові повідомили Зеленському, що російські ударні групи десантувалися в Києві, щоб убити або захопити його та його родину, ішлося в ній. 

Того самого дня влада США і Британії запропонувала евакуювати президента і його команду, щоб вони могли створити уряд у вигнанні, "найімовірніше, у Східній Польщі, який міг би й надалі керувати здалеку", стверджує Шустер. "Ніхто з радників Зеленського не пригадує, щоб він серйозно розглядав ці пропозиції. Розмовляючи за допомогою захищеного стаціонарного телефона з американцями, він відповів дотепною фразою, яка потрапила до заголовків газет у всьому світі: "Мені потрібні боєприпаси, а не поїздка", – написав Time.