$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +24 Київ

СБУ затримала двох полковників держохорони, яких підозрюють у підготовці замаху на Зеленського

СБУ затримала двох полковників держохорони, яких підозрюють у підготовці замаху на Зеленського Затримані готували операцію з ліквідації Зеленського й інших представників вищого військово-політичного керівництва країни
Фото: president.gov.ua

Служба безпеки України затримала двох співробітників Управління державної охорони, яких підозрюють у підготовці вбивства президента країни Володимира Зеленського. Про це 7 травня повідомила пресслужба СБУ.

"До складу мережі, діяльність якої Федеральна служба безпеки Росії курувала з Москви, входило двоє полковників УДО України, які "зливали" секретну інформацію РФ", – ідеться в повідомленні.

У СБУ стверджують, що ФСБ готувала операцію щодо ліквідації Зеленського й ще кількох представників вищого військово-політичного керівництва країни – голови СБУ Василя Малюка, начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова та інших посадовців.

Один із полковників УДО відповідав за забезпечення зброї для замаху, розповіли у спецслужбі. Він особисто привіз у Київ з іншого регіону FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни.

Під час обшуку у фігурантів вилучили зброю й інші докази підготовки вбивств. Їх повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (підготовка до терористичного акту). Підозрюваним обрано запобіжний захід – тримання під вартою, проінформували в СБУ.

В Офісі генерального прокурора не називають, на кого саме фігуранти готували замах. Там розповіли, що підозрювані, перебуваючи на службі в УДО, працювали на РФ добровільно за грошову винагороду. FPV-дрони й два боєприпаси до них один із полковників отримав від представника ФСБ, вважають прокурори.

"У подальшому він мав передати ці засоби ураження іншим співучасникам кримінального правопорушення для здійснення вибуху. Об'єктом посягання представники ФСБ РФ визначили один із приватних будинків на території Київської області, де нібито мав перебувати український високопосадовець", – ідеться в пості.

Контекст

Зеленський із початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії був ціллю більш ніж 12 спроб замаху, повідомило 16 січня Independent. Частині з них допомогла запобігти інформація, якою з українським лідером на доручення президента США Джо Байдена поділилися в ЦРУ, зазначив ЗМІ.

Російські окупанти 6 березня приблизно о 10.45 завдали ракетного удару по Одесі в момент, коли в місті перебували Зеленський і прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Грецькі ЗМІ повідомляли про те, що окупанти цілилися в кортеж Зеленського, який був за 150 м від грецької делегації. Міцотакіс уточнював, що росіяни вдарили по Одесі, коли вони із Зеленським перебували в порту, і "це був вражаючий досвід". Український лідер підтвердив, що вони з прем'єром Греції "бачили удар".

18 квітня пресслужба СБУ повідомила про затримання російського агента, який пропонував спецслужбам країни-агресора замах на Зеленського. За її даними, фігурант збирав інформацію про організацію безпеки польського аеропорту "Жешув-Ясьонка", що мало б допомогти спецслужбам окупантів спланувати ймовірний замах на Зеленського під час його приїзду в Польщу.