У трьох російських областях, що межують з Україною — Бєлгородській, Курській та Брянській — зібрано угруповання загальною чисельністю близько 50 тисяч військовослужбовців. Це далеко не достатньо для відкриття Росією «другого фронту» проти України. Хоча, безумовно, бажання захопити як Харків, так і Суми, як і всю Україну, присутнє в Москві. Про це заявив екскомандир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий сьогодні, 7 травня, в ефірі одного з телеканалів.

За його думкою, після того, як росіяни вивчили на власному досвіді наслідки наступу у 2022 році, вони більше не підуть на ризик нападу силами, яких їм не вистачає.

“Вважати, що вони з 50 тисячами попруть на Харків — це вважати їх ідіотами. Хіба що був би прямий наказ із Кремля, якого вони не могли б не послухатися. Нагадаю, що місто Бахмут, довоєнне населення якого становило 70 тис. осіб, брало 100-тисячне угруповання. Нагадаю, що Авдіївку брало як мінімум 40-тисячне угруповання, а в деякі моменти його посилювали. Довоєнне населення Авдіївки — 16 тис. А тепер ми беремо мільйонний Харків та зіставляємо”, — коментує Дикий, також додаючи, що все 50-тисячне угруповання не перебуває навпроти Харкова, а дислокується у трьох областях РФ.

На його думку, це угруповання виявляє більше рис оборонної стратегії, ніж наступальної. Ймовірно, вони більше зосереджені на зміцненні позицій та відстоюванні своїх територій, ніж на активному просуванні вперед.

“Більше схоже на те, що росіяни серйозно побоюються нашого наступу на Бєлгород. На оборонне угруповання це схоже за кількістю… Зрозумійте мене правильно, якщо ми говоримо про найближчу перспективу, то я практично впевнений, що ніякого наступу на Харків та Суми бути просто не може, бо наступати з такою кількістю було б самогубно. Я не маю підстав сподіватися, що російські генерали зроблять нам такий подарунок, зроблять таку дурість”, — каже Євген Дикий.

До слова, Євген вважає що ситуація може змінитися у випадку мобілізації у РФ 300 тисяч осіб, про що раніше надходила інформація.

“Тоді можуть бути сформовані справді ударні угруповання на півночі. Але те, що ми спостерігаємо зараз, до ударного угрупування не дотягує на порядок”, — зазначив він.

Варто зазначити, що ворог активно намагається прорвати оборону у Сумській та Харківській областях. У ГУР припускають, що він може початися наприкінці травня або на початку червня.

Саме в Сумській області росіяни найактивніше намагаються застосовувати свої ДРГ. Сили оборони України щотижня розкривають по кілька груп противника.

“Раніше ДРГ противника були найбільш активні в Харківській області, але за останній час ця активність знизилася. У Чернігівській області також активність ДРГ не фіксується. А ось Сумська область залишається для них пріоритетом, тому що по кілька диверсійно-розвідувальних груп противника виявляється протягом тижня”, — повідомив представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Українські збройні сили посилюють першу, другу та третю лінії оборони в Сумській області. Цю інформацію повідомив речник Оперативного командування «Північ» Вадим Мисник наприкінці березня 2024 року. Робота над швидким підсиленням фортифікацій триває.

“Перша складова — це збереження життя й здоров’я наших військовослужбовців. І друга місія, яка покладається на інженерні фортифікації, — це максимальне уповільнення просування ворожих сил та засобів. Через те, що заходи проводяться, зокрема, й за вкрай складних обставин, коли противник має змогу наносити авіаційні удари, використовувати артилерію, РСЗВ для ударів не лише по наших захисниках, а й по фахівцях, які будують фортифікаційні споруди, — це вкрай ускладнює процес, але процес триває навіть за вкрай несприятливих умов”, — сказав Селезньов.