80 років тому: 07 травня 1944 р зі Здолбунова у Сибір вирушив перший потяг із депортованими українцями

Перший – «за других совєтів»

Про історичну подію нагадує група «Новини Здолбунівщини», цитуючи інший ресурс «Після тиші».

Подаємо без змін:

80 років тому, 7 травня 1944 року, розпочалася друга хвиля радянських масових депортацій з заходу України.

  • Того дня о 17:55 зі станції Здолбунів у Рівненській області в напрямку станції Єнісей у Красноярському краю відправився ешелон № 1516.

  • До 18 вагонів запроторили 148 сімей з Волинської та Рівненської областей. Усього 451 людина — чоловіки, жінки, діти. Вони були близькими або далекими родичами учасників УПА або підпілля ОУН, за що радянський режим поклав на них колективну відповідальність.

  • До цього, зокрема, закликав перший секретар ЦК КП(б)У Микита Хрущов, коли на заході України ще тривали бої між радянськими та німецькими військами.

  • Ешелон № 1516 став першим з понад двох десятків, у яких до кінця 1944 року радянський режим депортував із заходу України більше 13 тисяч людей, а усього впродовж 1944-1953 років — понад 210 тисяч.

  • На фото: вигляд міста Абаза у Красноярському краї — одного з місць поселення депортованих із заходу України, 1950-ті роки. З приватного архіву Євдокії Лавришин (Левицької).

Якщо серед Ваших близьких або знайомих є люди, які пережили радянські масові депортації і готові розповісти про ті події, якщо зберігаєте фото тих часів — напишіть нам!

Залишається не так багато часу, аби задокументувати ці історії і зберегти їх для майбутніх поколінь. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень