На напрямку  Часів Яр, згідно з оглядом, ситуація набирає загострення, адже російські силовики вирішили ризикнути та піти на «все або нічого», готуючи масштабний наступ. Відсутність значущих досягнень до 7 травня, дня інавгурації Путіна, стимулювала їх до такого кроку. Очевидно, що це рішення може призвести до подальшого загострення ситуації на передовій.

Паралельно з активними бойовими діями, російські війська розпочали формування ударної групи в тиловій зоні для майбутнього штурму міста. Це свідчить про серйозні наміри окупантів і загрозу для українських сил на напрямку Часів Яр.

Експерт Олександр Коваленко передбачає, що основний удар відбудеться, шляхом обходу Іванівського напрямку через Сіверський Донець. Це може стати великим випробуванням для українських сил, особливо з урахуванням можливості появи нових бойових груп противника у тилу.

Перші підрозділи ударної групи можуть бути готові до дії вже до кінця тижня, що створить додатковий тиск на українські оборонні позиції. Ситуація на напрямку Часів Яр може стати досить напруженою і вимагатиме від українських військових максимального напруження і готовності.

«Настає складний період, який (захисникам) належить вистояти непомірними силами і непомірною ціною», — підкреслив експерт.

Також зазначимо, що раніше повідомлялось, що ситуація на фронті набирає напруження, оскільки окупаційна армія РФ намагається прорвати оборону та атакувати Часів Яр. Це ставить перед Збройними Силами України завдання по зміцненню оборони та стримуванню противника. Важливим моментом є знищення мосту через канал Сіверський Донець, що ускладнює переміщення військ противника і обмежує його логістику.

«Сам по собі канал Сіверський Донець-Донбас є серйозною перешкодою для його штурму, переміщення ворожих сил. З іншого боку знищення мосту через канал означає, що на другій стороні, на жаль, наших військ немає. Лінія оборони будується у сторону прикриття Часового Яру. Звичайно, що мости знищуються для того, щоб не дати пересуватися військам противника, обмежити їхню логістику. Все, що руйнується, з часом буде відбудовано. Важливо, аби максимально завдавати ворогу збитків та стримувати його», — зауважив військовослужбовець ЗСУ в ефірі телеканалу.

Зазначено, що російські сили намагаються наступати не лише в напрямку прямого удару на Часів Яр, а й по флангах, але поки без успіху, що свідчить про успішні оборонні дії українських військ. Втім, зараз необхідно зосередити увагу на підтримці фронту та доставці необхідної зброї та обладнання для укріплення оборонних позицій.

«Вимоги боїв, на жаль, призводять до таких ситуацій, коли доводиться лінію фронту укріплювати та перешкоджати просуванню ворога. Є велике сподівання, що нарешті до Часового Яру підійде у необхідних об’ємах зброя від наших союзників. Розуміємо, що в умовах активних бойових дій потрібен час, аби поставити, підвезти, зберегти зброю. Оборона Часового Яру є принциповою, оскільки це плацдарм для розгортання наступу на Краматорськ, Слов’янськ. Звичайно, неприємно бачити, що є руйнування, але ми маємо розуміти, що наші війська реагують на ті виклики, які виникають на полі бою», — резюмував Іван Тимочко.

Незважаючи на виклики та руйнування, спричинені бойовими діями, ЗСУ зобов’язані реагувати на ситуацію на полі бою та забезпечити ефективну оборону, оскільки Часів Яр має важливе стратегічне значення як плацдарм для подальшого наступу в інших напрямках.