Неділя, 19 Травня

У центрі Львова понад 100 учасників народних колективів водили гаївки: як це було

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

Учора, 7 травня, у центрі Львова організували масове проведення гаївок. Учасники двох народних колективів “Панночка” та “Джура” показували, як правильно це робити. Водили близько двох десятків різних видів гаївок.

Як це було, дізнавалося Суспільне.

Вдень на проспекті Свободи народні колективи в українських строях водили різноманітні гаївки. Серед них: “Голубка”, “Подоляночка”, “Жучок” та “Царівна”. Усі гаївки, які показали дівчата та хлопці, є автентичними, каже керівник колективів Ігор Федак. У репертуар їх збирали упродовж років. Сьогодні показали близько 20 з них.

“Це все українська автентика, українське мистецтво та культура в час війни. Це є дуже цінно зберегти, пропагувати українську культуру як у Львові, в Україні, так і в світі”, — говорить Ігор Федак.

фото Суспільне Львів

фото Суспільне Львів

фото Суспільне Львів

фото Суспільне Львів

За словами Ігоря Федака, аби показати, як водити гаївки, у центр Львова приїхали понад 100 учасників двох народних колективів.

“Зараз, в часи війни, це є дуже важливо показувати свою етнічність, щоби люди про це знали, щоб знали, які є танці, пісні, також гаївки – це є обрядові пісні, відповідно, це варто знати. І проводити кожен Великдень із такими маленькими забавами, щоб всі мали хоч частинку радості”, — говорить учасниця ансамблю Злата Дзевроник.

У неділю та понеділок, 5 та 6 травня, гаївки водили у “Шевченківському гаю”. За два дні скансен відвідали близько 14 тисяч людей.