StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Церковне свято 9 травня: що категорично заборонено робити на Миколи Чудотворця

8 травня 2024, 12:37оновлено 9 травня, 10:16
2055
Що не можна робити у Світлий четвер - Главред зібрав корисну інформацію про релігійне свято, яке відзначають 9 травня.
Церковне свято 9 травня: що категорично заборонено робити на Миколи Чудотворця
Свято 9 травня / колаж: Главред, фото: pomisna.info

Свято 9 травня має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Читайте також цікавий матеріал: Гороскоп на сьогодні 9 травня: Козерогам - дуже важливе рішення, Стрільців - чекає біда.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у Світлий четвер на перенесення мощей Миколи Чудотворця та преподобного Іосифа Оптинського.

відео дня

Яке свято 9 травня

В Україні та світі 9 травня відзначають такі свята:

  • День Європи в Україні
  • Другий день пам'яті і примирення
  • День Європи в ЄС

Церковне свято 9 травня

За новим церковним календарем, 9 травня в Україні відзначають Світлий четвер у Великодній тиждень та перенесення мощей Миколи Чудотворця. Також у цей день вшановують пам'ять преподобного Іосифа Оптинського.

9 травня відзначають день перенесення мощей святого Миколи Чудотворця, у народі його називають "Микола Літній". Це свято пов’язане з перенесенням мощей святителя Миколая з Мир Лікійських до італійського міста Барі.

Грецька імперія переживала важкий час, тоді турки спустошували її володіння в Малій Азії, розоряли міста і села, вбивали їх жителів і зневажали святині. Мусульмани намагалися знищити мощі святителя Миколая, якого глибоко шанували всі християни. Однак, віряни врятували мощі святителя, а 9 травня мощі святителя урочисто перенесли до церкви святого Стефана, поблизу моря. Через рік була побудована церква на честь святителя Миколая і освячена папою Урбаном II.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Чого не можна робити у Світлий Четвер

  • В народі вважають, що не можна залишати їжу на кладовищі, адже це не схвалює православна церква. Краще роздати продукти нужденним людям.
  • 9 травня не можна робити пишне застілля, адже це вважається образою для пам’яті померлих.
  • У цей день категорично не можна ображатися і сваритися.

День Ангела 9 травня

9 травня свої іменини відзначають власники таких імен як Василь, Іван, Нестор, Микола, Петро, Степан, Ян, Глафіра.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти