Неподалік від Тернів, на Лиманському напрямку, нашим оборонцям вдалося відтиснути ворога. Бійці намагаються вигнати росіян з панівних висот та перешкодити роботі ворожих безпілотників. Воїни 95-ї окремої десантно-штурмової бригади прикривають своїх товаришів за допомогою іноземної прицільної гаубиці.

Про це розповідає репортаж знімальної групи одного з видань.

На позиціях українських захисників знімальна група одного з видань рушає у сутінках. Напрямок Тернів вимагає швидкого руху, оскільки бої тут не припиняються.

Військовий Андрій повідомляє: «Ворог намагається тут просунутися великими групами. Тому під час мого чергування ми не економили снарядів до британської гармати калібру 105 мм.»

«Зараз трошки більше по постачанню снарядів, то ми трошки даємо відсіч ворогу, працюємо часто немає великих пауз щоб трошки облегшити роботу нашої піхоти», — каже він.

L-119 — це британська гармата калібру 105 мм, яка точно та влучно завдає ударів. Вона може бути причіплена до пікапу і швидко змінювати позиції. Більшість членів обслуги гармати раніше були мінометниками, що працювали на відстані сотень метрів від ворожих позицій. Зараз вони прикривають тих, хто перебуває на передньому краю, і розуміють, наскільки важлива вогнева підтримка під час відбиття наступів та штурмів. Проте самі хлопці не менш ризикують, працюючи по ворожих цілях.

«Ворожі розвіддрони літають і якщо ти будеш працювати, коли над тобою висить той «Орлан» чи «Зала», він просто спалить твою позицію і все. Якщо встигнеш переїхати, то буде добре. Якщо ні, то будеш чекати прильоту», — каже військовий «Кабал».

Зараз десантники утримують оборону в низині, тоді як окупанти запускають свої дрони з вигідних висот. Проте їм не вдається прорвати оборону в напрямку Тернів. Нашим оборонцям поблизу Ямполівки поступово вдається відсувати ворога з раніше зайнятих позицій.

«Командир Микита в шапці та з парою з рота зустрічає ранок на позиціях разом з нами. Це найхолодніша ніч перших днів травня, але іноземна гармата до українських холодів за рік роботи вже пристосувалась і на якість пострілів нічний мінус не впливає», — йдеться у сюжеті.

Відзначимо, що ветеран АТО та військовий експерт Євген Дикий заявив в коментарі для одного з видань, що росіяни мають за мету захопити Часовий Яр, і чи відбудеться це 9 травня, чи пізніше, не має особливого значення.

«Битва за Часів Яр розгортається сама по собі, не до 9 травня, як казали. Адже якби стояла задача взяти до 9 травня, то що, ще 2 дні ми його утримали, а далі зітхнули з полегшенням? У них задача – взяти Часів Яр і байдуже – 9 чи 19 травня», – сказав Дикий.

Він також відзначив, що захоплення міста буде для Росії не лише тактичною, але й стратегічною перемогою, яка дозволить їй просуватися далі.

«Битва за Часів Яр означає битва за Донбас. Якщо ми втратимо Часів Яр, ми втратимо Донецьку область. Якщо росіяни його візьмуть, то неможливо врятувати цілу велику агломерацію – Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка і Дружківка. Чотири великі міста щонайменше, з них потрібно буде евакуювати все населення. Адже ці міста стануть зоною бойових дій. А враховуючи те, що вони в низині, а Часів Яр – це висота, то й утримати буде досить складно. То ж зараз головна ставка робиться на те, щоб саме утримати Часів Яр», – пояснив Дикий.

За думкою експерта, успішне утримання Часового Яру потребує від України двох ключових складових — озброєння та особового складу. Хоча перше вже в дорозі, можуть виникнути проблеми з другим.

«Питання в тому, чи вистачить нам людей, щоб його утримати. Я не відкрию таємницю, коли скажу, що в Часовому Яру зараз воюють підрозділи спецназу ГУР. На жаль, це багато мені що сказало. Якщо спецназ ГУР саджають утримувати укріпрайон, це означає, що нікого з командування в резерві не залишилося», – зазначив Дикий.