З 2020 року здоров’я Лукашенка, мабуть, почало здаватись.

У липні самопроголошений президент переніс коронавірус, від якого не щеплювався. Тоді він був помічений із чимось білим на руці, схожим на катетер для ін’єкцій, а вже 4 серпня виступав зі своїм посланням «народу та парламенту». Тоді в соцмережах помітили задишку, блідість та рясне потовиділення.

З того часу дива у здоров’ї та образі Лукашенка ставало дедалі більше. Диктатор чомусь носить дуже широкі штани і був помічений у кросівках, з яких начебто дістали шнурки.

Торік у лютому пресслужба президента Зімбабве опублікувала знімки білоруського диктатора без звичної для нашої держпропаганди ретуші — і на них він виглядає не так, як на виправлених фото рідної пресслужби. Зокрема, помітний видатний живіт.

А у травні 2023-го диктатор не зміг на параді в Москві пройти 300 метрів пішки — його довелося везти охороні Путіна. Тоді на його руці помітили щось, схоже на бинт. А вже у Мінську того дня він уперше не виступив із промовою — його замінював міністр оборони Віктор Хренін.

Після Лукашенко зник із публічного поля, ходили чутки про його хворобу. А з’явився лідер 15 травня. І його знімки були настільки відретушовані, що один із них навіть видалили з сайту Лукашенка.

Торік у жовтні нові проблеми Лукашенку доставили сходинки: піднімаючись ними на саміті глав держав СНД у Бішкеку, він мало не впав. А 24 листопада 2023 року Лукашенко зустрічав у Мінську глав країн — учасниць Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), там у нього тремтіла голова. Помітили цей ефект і через три дні на іншому заході. У грудні Лукашенко осип та одну з нарад проводив тихим голосом. А черговий тремор у нього спостерігався у січні 2024-го.

Загалом, якщо простежити за метаморфозами зовнішності Лукашенка, то він не просто постарів, погладшав, а надбав вікових проблем зі здоров’ям, які заважають йому нормально ходити і тримати голову рівно.