Зеленський до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом вручив ордени рідним загиблих Героїв України

Середа, 8 травня 2024, 19:12
Зеленський до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом вручив ордени рідним загиблих Героїв України
фото Офісу президента

Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вручив ордени "Золота Зірка" рідним загиблих Героїв України та нагородив воїнів відзнаками "Хрест бойових заслуг".

Джерело: Офіс президента

Деталі: В контексті нічного масованого удару РФ, яка в ніч на 8 травня випустила по цивільних об’єктах України майже 60 ракет і понад 20 "Шахедів" Зеленський зазначив, що російський нацизм не зможе подолати рішучості, хоробрості й принциповості тих, хто протистоїть злу, зупиняє руйнування та рятує людей від знищення.

Реклама:

Пам’ять загиблих захисників і захисниць України вшанували хвилиною мовчання.

 
фото оп

Президент вручив рідним загиблих Героїв ордени "Золота Зірка".

ВІДЕО ДНЯ

Звання Героя України посмертно удостоєні:

Солдат Василь Гукало. Брав участь у зачистці села Благодатного, відновленні позицій у Серебрянському лісництві та обороні Кремінної, відбивав атаки ворога в Бахмуті. Знищив 16 російських окупантів та організував евакуацію поранених через річку Бахмутку під артилерійським обстрілом. Василь Гукало загинув торік 21 квітня, коли виконував бойове завдання з організації нових підходів.

Солдат Тарас Довгун. У січні минулого року впродовж кількох днів вів безперервний бій із російськими окупантами. Особисто знищив понад 15 загарбників. Попри осколкові поранення ніг надав допомогу собі та побратиму й продовжував бій. Під час евакуації військових до безпечнішого місця ворог здійснив масований мінометний обстріл. Тарас Довгун зазнав несумісних із життям поранень.

Лейтенант Андрій Жованик. Пройшов із боями понад тисячу кілометрів. Брав участь у звільненні Київщини, Чернігівщини, Харківщини та Донеччини. Керував спецоперацією зі звільнення Чорнобиля. Його підрозділ знищив понад 30 одиниць техніки. 2 серпня 2022 року на околицях Соледара у складі групи операторів БпЛА він натрапив на ворожу ДРГ. Під час бою один із бійців дістав поранення. Андрій Жованик намагався занести його в укриття й сам зазнав несумісного з життям поранення.

Молодший сержант Андрій Коцик. У складі штурмової групи знищив чотири ворожих БМП та 20 піхотинців. Врятував життя п’ятьом пораненим побратимам. Сам зазнав вогнепального поранення, але попри це знищив чотирьох російських окупантів і не допустив прориву українських позицій. Андрій Коцик загинув торік 4 лютого під час щільного ворожого артилерійського обстрілу позиції, яку захопила його група.

Старший лейтенант Володимир Лободюк. Керував мінометним взводом під час оборони Оріхова на Запоріжжі та наступу на Херсонському напрямку. Завдяки вогню мінометної батареї вдалося прорвати передній край оборони російських окупантів у низці населених пунктів на Херсонщині. У бою зі штурмовою групою ворога 16 грудня 2022 року особисто знищив трьох російських окупантів, але зазнав смертельного вогнепального поранення.

Капітан Владислав Лонський. Підрозділ під його командуванням зірвав форсування російськими окупантами річки Сіверський Донець, знищив три танки, два БМП, форсував річку Оскіл і закріпився на лівому березі. Владислав Лонський загинув 19 вересня 2022 року під час потужного танкового обстрілу позицій.

Солдат Артур Пашкуляк. Брав участь в обороні Києва та Бахмута. Завдяки його діям вдалося знищити майже три бойові групи "вагнерівців" і зірвати спробу прориву близько роти бойовиків. Під час бою особисто з РПГ уразив БТР-82 з піхотою та особовим складом. Артур Пашкуляк загинув торік 2 квітня, відбиваючи безперервні штурми російських окупантів.

Лейтенант Тарас Чайка. У листопаді 2022 року під час виконання бойового завдання за кермом автомобіля потрапив під щільний мінометний обстріл і зазнав осколкового поранення. Попри це Тарас Чайка зміг вивести транспорт з екіпажем із району активного вогневого бою та завдяки цьому врятував життя пораненим, однак сам загинув.

Солдат Юрій Шевченко. Під щільним вогнем ствольної артилерії та мінометів організував евакуацію двох тяжкопоранених воїнів. Після цього разом з іншими бійцями відбив чотири атаки з боку понад 40 російських загарбників. Після загибелі всіх захисників залишився на позиції один і відбив іще одну атаку, знищивши сімох окупантів. Юрій Шевченко дав змогу підійти резервам батальйону, але сам загинув у цьому бою.

Також восьмеро українських захисників отримали відзнаки "Хрест бойових заслуг".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: