Британія повідомила, що вони видворять російського військового аташе зі своєї країни, а також позбавлять дипломатичного статусу деяких об’єктів нерухомості в себе і відповідно про це заявив міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі, а натомість готові з радістю вже прийняти Валерія Залужного як посла. Але Залужний може не затриматись у Британії, адже його чекає набагато глобальніша місія. Про це наголошує і експерт Роман Світан.

Питання, яке виникає, це наскільки впливовою особою може бути Залужний у забезпеченні допомоги Україні в Британії, маючи свій авторитет та повагу серед союзників. Залужний може ефективно виконувати свої обов’язки не лише як посол, але і у ролі міністра оборони, прем’єр-міністра чи навіть у майбутньому як Верховний головнокомандувач.

Однак, дипломатична робота України в останні роки вважається проваленою, що можна побачити з подій з 2022 року. Тому важливо змінити цю ситуацію. Залужний має можливість допомогти в цьому, спираючись на свій авторитет та досвід.

Залужний може забезпечити підтримку українським спільнотам у Британії, в тому числі співпрацювати з політичними партіями та лобіювати за підтримку законопроєктів на користь України. Також Роман Світан зазначив, що Валерій Залужний вже за кілька місяців повернеться з новими знаннями.

«Кілька місяців може бути послом налаштувати цей весь цей механізм. А потім  треба буде повертатися назад, щою до прикладу очолити Міністерство закордонних справ», — зазначив Світан.

Крім того, Залужний може виконувати різні ролі в майбутньому, включаючи повернення до Міністерства закордонних справ або навіть призначення на високі посади в уряді.

 

«Генерал Залужний, як посол Великобританії однозначно сам підучиться деяким міжнародним механізмам і це дуже важливо, бо якраз поспілкуватися з дипломатами це піде на користь. Швидше за все британці допоможуть генералу Залужному допоможуть у цьому, тобто він отримає практичну таку серйозну передумову для подальшого свого зростання в міжнародних стосунках», — зазначив Роман Світан.