На Лиманському напрямку в Сил оборони України є достойні успіхи.

Цю інформацію підтвердив командир взводу 95 окремої десантно-штурмової поліської бригади ЗСУ Станіслав Краснов.

Попри потужні штурми російської армії ми завдаємо їм значущої поразки та втрат і змушуємо кожного разу відступати. Що й не дивно, адже проблема в ЗСУ зі снарядами поступово вирішується.

Нещодавно в соцмережі X розповсюдився твіт одного з воїнів 43-ї артилерійської бригади імені Тараса Трясила про те, що наші військові отримали додаткові снаряди та ведуть вогонь з самого ранку. Навіть якщо таке повідомлення, яке було написано 7 травня, не можна вважати офіційним, воно набуло свого відгуку.

Про це пише одне з видань.

У виданні окреслюють причини такого активного обговорення цього твіту, зокрема:

1. Проблема «снарядного голоду» українських військових стала предметом активної дискусії.
2. 43-та артилерійська бригада асоціюється переважно з найбільш крупним калібром на озброєнні артилерії ЗСУ — 203-мм самохідні гармати 2С7 «Піон».

Журналісти відзначили, навіть якщо це неофіційний пост бійця 43-ї артилерійської бригади, це все одно може свідчити про те, що проблема з снарядами для ЗСУ поступово вирішується.

«А от щодо номенклатури боєприпасів, які могла отримати 43-тя артбригада для інтенсивної стрільби, то тут картина виглядає не настільки одночасно. Давайте для початку пригадаємо таку деталь — на офіційних фотографіях пресслужби 43-ї ОАБр «світились» не тільки радянські САУ «Піон», але й також західні PzH 2000 калібру 155-мм. Обмовку про «західні» тут треба зробити, бо PzH 2000 для ЗСУ постачала зі своїх запасів не тільки Німеччина, але й, наприклад, Італія також», — додають у матеріалі.

Логічно припустити, що наше військо отримало додаткові 155-міліметрові снаряди через непублічні постачання. Проте, не можна виключати можливість отримання додаткових боєприпасів для 203-міліметрових самохідних артилерійських установок «Піон».

Наприклад, у січні 2024 року Збройні сили України використовували бетонобійні снаряди 53-Г-620-Ш калібру 203 мм для стрільби із самохідних артилерійських установок типу 2С7 «Піон», гаубиці типу Б-4 з часів Другої світової війни.

«За однією із версій, такі снаряди могла із своїх запасів дати взагалі Албанія. Ну а в червні того року — що наші артилеристи могли отримати і американські 203-мм уламково-фугасні снаряди типу M106 до САУ M110», — наголосили у Defense Express.

Варто нагадати, як повідомляло одне з видань, німецька оборонна компанія Rheinmetall оголосила про надання нових артилерійських боєприпасів в рамках допомоги Україні.

За словами голови компанії Арміна Паппергера, «артилерія змінює правила війни» на полі бою, і цього року Rheinmetall має постачити «сотні тисяч» артилерійських боєприпасів для Збройних Сил України. Серед них будуть прототипи з дальністю до 100 кілометрів, повідомляє одне з видань.

Наразі найбільш далекобійними 155-міліметровими боєприпасами Збройних Сил оборони є Vulcano, які можуть уразити цілі на відстані до 70 кілометрів. Однак залишається невідомим, скільки саме нових прототипів боєприпасів буде поставлено. Ймовірно, спочатку це буде невелика кількість для випробування на полі бою з подальшим доопрацюванням з урахуванням відгуків наших захисників.

До лютого 2022 року компанія виробляла приблизно 70 тисяч одиниць на рік. Проте вже цього року її пропускна здатність повинна збільшитися до 700 тисяч, а в найближчій перспективі — до 1,1 мільйона одиниць.