Як Путін підмінив культ Другої світової культом війни в Україні

9 травня 2024, 20:09оновлено 9 травня, 22:36
1877
Вже другий рік поспіль замість помпезних парадів, які щороку до війни в Україні влаштовував Путін, увесь світ бачить лише його жалюгідні спроби випендритися.
Як Путін підмінив культ Другої світової культом війни в Україні
Російська влада фактично повернулася до того, з чого починала – до нової примари переможної війни / Колаж Главред, фото - УНІАН, twitter.com/russki845

Другий рік поспіль 9 травня Україна замість Дня Перемоги відзначає День Європи, чим ще більше віддаляє себе від Росії. Росії, яка заскорузла в імперській політиці і навіть пишається цим.

79 років після перемоги над нацизмом для РФ, судячи з усього, минули дарма. Адже замість того, щоб будувати країну, ґрунтуючись на демократичних цінностях (за що свого часу, до речі, і боролися під час Другої світової війни), Радянський Союз та єльцино-путінська Росія буквально поклали життя своїх громадян на те, щоб майже століття потому нікому і на думку не спало, що може бути інакше, аніж тоді.

Намагаючись наслідувати образ великого і жахливого, Путін зробив себе дешевою копією Сталіна, який окрім репресій, нічим більше і не запамʼятався (бо ж треба відповідати історичним аналогіям по максимуму). Та й повномасштабну війну проти України Путін почав з тих самих причин, з яких колись хотів брати участь у війні Сталін: РФ, як і СРСР, хоче, щоб з нею рахувалися, а не вважали вигнанцем.

відео дня

За ці роки російська влада фактично повернулася до того, з чого починала – до нової примари переможної війни. Для радянської влади така війна – в Афганістані – завершилася не просто поразкою, а розвалом країни. Тепер Путін замість того, щоб засвоїти важкі уроки історії, перекрутив літопис і знайшов інших нацистів в особі України, а Росія загалом – нового ворога в особі колективного Заходу і несподіваних союзників, таких як Іран чи Китай.

Як результат, через майже 80 років потому Європа замість "ніколи знову" отримала не лише найкривавішого тирана за всю історію, але й найбільший військовий конфлікт з часів боротьби з Гітлером. Знову.

Однак паралельно з тим, як Путін почав повномасштабну війну проти України (хоч і називає її протистоянням із Заходом), почав згасати й інтерес до параду у Москві. Адже буквально за три роки російська армія з "другої армії світу" перетворилася на останню.

І вже другий рік поспіль замість помпезних парадів, які російський диктатор до вторгнення щороку влаштовував у намаганнях продемонструвати свою "велич", увесь світ (та й вся РФ) бачить лише жалюгідні спроби випендритися. Та ще й чим - танком Т-34, який експлуатується з 1940 року і радував ще Сталіна, парою "Ярсів" і "Іскандерами", які вже не сміються і ракети яких успішно збиває українська ППО.

Загалом, з кожним роком війни з Україною дійство на Червоній площі виглядає все більш гнітюче: ветерани "молодшають", поступово змінюючись курсантами і "героями СВО", а натовпи росіян по периметру площі замінюються пропагандистами і акторами-путіністами, напевно, та карантин, щоб отримати "доступ до тіла". Яскравий тому приклад – друге поспіль скасування "Безсмертного полку", який вже давно і в самих росіян асоціюється не з тією війною. Тож король вже давно голий, але йому немає кому про це сказати.

Інша справа – Україна, для якої свята через війну або стали буденністю, або набули нового сенсу. Та й слово "перемога" тепер має інший сенс – не той, який вкладають у нього росіяни.

До речі, вперше за 21 рік, протягом яких Путін приймає паради, Кремль засипало снігом – символом смерті та темноти. А враховуючи катаклізми, які тільки цього року спіткали Росію, хочеться вірити, що і Путіна, який так наслідує Сталіна, спіткає долю його кумира. Ну, чи хоча б суд у Гаазі та довічне ув'язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти