$39.66 €43.08
menu closed
menu open
weather +26 Київ

У разі обрання Трампа президентом США може розпочатися абсолютно нова фаза війни в Україні – The Wall Street Journal

У разі обрання Трампа президентом США може розпочатися абсолютно нова фаза війни в Україні – The Wall Street Journal Під час передвиборчої кампанії Трамп неодноразово робив заяви, які стосуються України
Фото: ЕРА

У разі нового обрання на посаду президента США республіканець Дональд Трамп може своїми діями призвести до ескалації війни Росії проти України. Про це йдеться в опублікованій 9 травня статті The Wall Street Journal.

Автор матеріалу, професор історії Католицького університету Майкл Кіммейдж припускає, що передвиборча риторика Трампа, від якої складається враження, що він "потуратиме" спробам РФ узяти Україну під контроль, – радше "політичне вихваляння", ніж план дій.

Трамп відчуває до України неприязнь через кілька причин, зокрема спробу імпічменту 2019 року після розмови із президентом України Володимиром Зеленським, ідеться у статті.

Водночас автор нагадав про реальні дії республіканця на президентській посаді, які стосуються Росії. Зокрема, він передав Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, які "надали неоціненну допомогу" українській армії після початку повномасштабного вторгнення російських окупантів у лютому 2022 року. Окрім того, за президентства Трампа американські війська провели воєнну операцію проти російських найманців у Сирії, убивши "кілька сотень" із них.

The Wall Street Journal звертає увагу, що Трампу-президенту не доводилося безпосередньо мати справу з війною, але в разі його перемоги на виборах восени 2024 року до початку року "Україна, а разом із нею і США можуть опинитися на порозі поразки" у війні, і це, вважає видання, "завдасть серйозного удару по репутації Америки в Європі і світі". Трамп водночас міг прославитися як невдаха.

Тому, робить висновок автор, імовірний другий строк Трампа в Білому домі може відбуватися за одним із двох сценаріїв: або війна триває, як раніше, або залученість до неї Сполучених Штатів зросте. Зокрема, адміністрація Трампа може погодитися на надання Україні допомоги, яку обмежує адміністрація нинішнього президента Джо Байдена, а також може дозволити Києву використовувати американську зброю на території РФ.

Видання вважає, що на посаді президента Трамп "може вдатися до ескалації, не бажаючи ескалації". Автор описує це так: не маючи можливості покласти край війні за 24 години, Трамп може підвищити ставку, і "президент РФ" Володимир Путін може відповісти тим самим. Тобто Трамп і Путін можуть стати заручниками свого прагнення до конфронтації.

За словами автора The Wall Street Journal, у 2024 році в американських виборців буде вибір між двома різними способами підтримки України: один – передбачуваний і "відповідно до обережних припущень", інший – "ситуативний і, отже, небезпечно схильний до ескалації".

Кіммейдж робить висновок, що хай кого оберуть у листопаді на виборах президента США, у війни в Україні "мало шансів закінчитися протягом найближчих місяців і років", але після виборів у США "наприкінці січня може розпочатися абсолютно нова фаза війни".

Контекст

Трамп обіймав посаду президента США із 2017-го до 2021-го і планує брати участь у виборах 2024 року.

Під час передвиборчої кампанії він неодноразово робив заяви щодо України. Зокрема, говорив, що може закінчити розв'язану Росією війну протягом доби, висловлював думку, що Україні, ймовірно, для цього "доведеться віддати частину території", зазначав, що міг би домовитися з Росією і запобігти війні ціною окупації частини України.

За даними The Washington Post, Трамп приватно заявляв, що може покласти край війні, якщо тиснутиме на Київ, щоб він поступився частиною території. Радник передвиборчого штабу Трампа Джейсон Міллер назвав цю публікацію "фейковою новиною" і заявив, що Трамп не обере будь-якого мирного плану, поки не обійме посади.

Зеленський кілька разів запрошував Трампа в Україну й зазначав, що Україна "працюватиме з будь-яким президентом, якого оберуть американці". "Сподіваюся, Трамп не буде проти України", – сказав Зеленський.