Військовий експерт Олег Жданов заспокоїв громадськість, заявивши, що масована атака по Україні, яка відбулася вчора, 8 травня, точно не була початком масштабного наступу, який російська армія намагається організувати на сході.

Жданов зазначив, що зараз на лінії фронту видно, що російські військові угруповання не готові до розгортання наступальної операції:

“Це не наступ, 100% це не наступ. Тому що на сьогоднішній день на лінії фронту я бачу, що угруповання російських військ просто не готове для початку масштабної наступальної операції. Вони намагаються його сформувати, але вони не знають, де його формувати. Часів Яр ми стабілізували, можна навіть так сказати. На Авдіївському напрямку, як би нам важко не було, стабілізація почалася, сьогодні у них навіть уже немає взагалі просування на Авдіївському напрямку”, – каже Олег Жданов.

Експерт наголосив на стабілізації ситуації на деяких напрямках: «На Авдіївському напрямку, як би нам важко не було, стабілізація почалася, сьогодні у них навіть уже немає взагалі просування на Авдіївському напрямку».

Жданов також висловив думку про потенційні дії ворога:

“Чи тягнути 10-20 тисяч резерву, які у них там всередині країни ще є, на Слобожанський напрямок під Харків та імітувати відкриття другого фронту. Або підсилювати Авдіївський чи Бахмутський напрямок, щоб хоч якось проломити нашу оборону та почати розвивати успіх в її глибину. Про наступ я б сьогодні не казав”, – розповів військовий експерт.

Наприкінці березня, президент України Володимир Зеленський звернув увагу на необхідність підготовки до можливого нового наступу російських військ, який, за його словами, може статися наприкінці травня чи на початку червня. Президент зазначив важливість не тільки стабілізувати ситуацію, але й активно отримувати допомогу від міжнародних партнерів.

«А перед цим нам потрібно не лише підготуватися, нам потрібно не лише стабілізувати ситуацію – тому що партнери іноді радіють і тому, що ми стабілізували ситуацію. Ні, я кажу, що нам зараз потрібна допомога», – наголосив тоді глава держави.

Зеленський також прокоментував ситуацію з обороною Харкова та вказав на будівництво нових оборонних рубежів у напрямку Білорусі, зазначивши, що місто зараз захищене і не перебуває під загрозою.

«Те, що це (Харків – ред.) бажана ціль – росіяни це не приховують. Але сьогодні ми захищаємо абсолютно впевнено Харківщину. Що стосується білоруського напрямку: те, що ми будуємо рубежі, це не секрет. І росіяни також повинні знати, і білоруси також, або росіяни на території Білорусі також повинні знати – так, тут є рубежі», – розповів президент.

Лейтенант Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України, також підтвердив очікування наступу російських військ у травні-червні, вказавши, що атаки з боку окупантів можуть тривати усе літо. Однак, він наголосив, що дії ворога передбачувані, тому немає причин для паніки.

Також він зазначив, що росіяни можуть зосередити свої зусилля на Вугледарському та Часовоярському напрямках, пробуючи досягти Краматорська та Слов’янська. Водночас ворог проводить розвідку уздовж Куп’янського напрямку, де українські сили активно будують фортифікаційні рубежі.

Коваленко сказав, що російське командування активізувало мобілізацію, але потенціал ворога не варто переоцінювати. Він підкреслив, що для ефективного наступу потрібно значно більше сил, ніж ті, що були залучені для захоплення Авдіївки.

«Якщо паузи не буде, а паузи не буде, то пріоритетні напрямки для ворога – Часовоярський, Краматорський, я б навіть його назвав Краматорсько-Слов’янський, це також напрямок Покровський. Це головні зараз напрямки, за якими ворог планує йти. Відволікальні дії можуть бути на півдні», – розповів Коваленко.

Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони України, також сподівається на посилення наступальних дій з боку російської армії наприкінці весни та на початку літа. За його словами, ситуація на фронті складна, але контрольована. При цьому, він згадав про можливість контрнаступу ЗСУ цього року, але уточнив, що подробиці таких операцій залежать від Генштабу.

«Трохи підсуватимуться до Часового Яру. Рухатимуться у бік міста Покровськ, у стратегічному напрямку на Покровськ».