Українська правда

Ломаченко — Камбосос: тріумфальне повернення українця чи присмерк кар'єри?

Ломаченко — Камбосос: тріумфальне повернення українця чи присмерк кар'єри?

12 травня в Австралійському Перті відбудеться чемпіонський поєдинок у легкій вазі (до 61,235 кг) між українцем Василем Ломаченком і австралійцем Джорджем Камбососом. На кону стоятиме вакантний пояс IBF, залишений Девіном Хейні через перехід у наступну вагову категорію.

Організатори позиціюють цей вечір боксу як «зустріч справжніх воїнів». Офіційна назва – «Warriors of the Ring». Такий посил підтримує і Камбосос, який за тиждень до поєдинку виклав пост в Х такого змісту: «Попереду справжня битва. До війни готовий».

Розберімося, чи варто очікувати вболівальникам по-справжньому бойову зарубу. Багато залежатиме від мотивації та налаштування українця, його бажання знову ввімкнутися в чемпіонські перегони у свої 36 років.

Ломаченко Камбосос
Вік36 років30 років
Зріст170 см174 см
Розмах рук166 см173 см
Професійний рекорд17-3, 11 КО21-2, 1 KO

Стійка

Шульга

Ортодокс

Чого чекати від Ломаченка?

Якщо 30-річний австралієць усіляко «запалює» перед боєм, намагаючись надати поєдинку статус мегафайту, то Василь поводить себе аж занадто стримано. Від нього ми чуємо такі фрази, як «я дуже довго в цьому спорті», «це лише ще один бій для мене», «не знаю, чи буду продовжувати боксувати далі» тощо.

Скажімо прямо, команда українця й раніше не повною мірою використовувала медійні можливості для просування. Вважалося, що неймовірний рівень техніки Василя був достатній для привернення уваги публіки. «Хай-тек», «Матриця» – що може бути більш привабливим? Але в американському професійному боксі важливе й шоу поза рингом, що забезпечує вибух емоцій, справжній вогонь у серцях, який має палати задовго до самого бою.

Як на мене, передматчевий супровід Ломаченка завжди трохи "підкачував". Тепер же команда і сам боєць, здається, зовсім не проявляють зацікавленості в попередньому просуванні поєдинку. Це змушує задуматися, яка мета стоїть перед Ломаченком: повернутися з чемпіонським тріумфом чи дозволити місцевому опоненту взяти пояс у бою з колишньою «легендою».

Букмекерські аналітики явно налаштовані на перший варіант. За виставленими коефіцієнтами можна зробити такі висновки:

  1. Ломаченко явний фаворит. Його підсумкова перемога оцінюється котируванням 1,15, тоді як виграш Камбососа йде за 6,20.

  2. Очікується тривалий поєдинок. На те, що відбудеться більше 10 раундів, парі приймається за 1,31. Коефіцієнт на те, що боксери пройдуть повну дистанцію, – 1.37.

  3. Нокдауни малоймовірні. Букмекери не вірять, що суперникам удасться впустити один одного на поміст. На тотал нокдаунів «більше 0,5» ставка приймається за 2,22, «менше 0,5» – 1,60.

Отже, букмекери очікують тривалий чи навіть повний поєдинок, у якому за очками переможе більш технічний і досвідчений боєць. За об'єктивними показниками така оцінка повністю виправдана. Василь, у порівнянні зі супротивником, кращий буквально в усьому:

    • неабиякий вишкіл;

    • видатна техніка;

    • фантастичний футворк;

    • непередбачувані напрямки ударів;

    • високий рівень фізичної підготовки (сподіваємося, вік не дасть про себе знати при коректному підводі спортсмена до події).

Не будемо детально зупинятися на оцінці технічних здібностей боксера, якого прозвали «High-Tech». І так усе зрозуміло. Єдине питання викликає рівень мотивації. Чи готовий 36-річний олімпійський чемпіон викладатися на всі 100%? Поки що від Василя чути, в основному, нескінченні скарги на те, що його обікрали в бою проти Хейні.

Виглядає все так, що саме той поєдинок мав стати кульмінацією професійної кар'єри Ломаченка, трампліном для ще декількох чемпіонських боїв, які мали остаточно оформити його в статусі легенди професійного боксу. Тепер уже легендою стати важко. І бій, навіть чемпіонський, проти Камбососа, який двічі без шансів програв Хейні, точно не підніме тебе на боксерський Парнас.

Уроки програшу від Хейні

Хай там як, завоювання чемпіонського поясу має бути важливою метою для 36-річного «ветерана». Якщо є подальші плани – це просто обов'язково. Якщо ж мова йде про поступове завершення кар'єри, то важливо зробити свій вихід якомога більш яскравим.

Багато залежить від того, які висновки зробила команда Василя після поразки від Хейні. Насамперед важливо розуміти, що перемога має бути абсолютно впевненою і очевидною, як для публіки, так і для суддів. На боці Девіна рік тому зіграла низка факторів:

  • американець був однозначно привабливішим для подальної промоутерської, фінансової розкрутки (у випадку з Камбососом цей фактор не такий сильний, але присутній);

  • на той час Хейні був непереможним абсолютом, якому не варто було псувати статистичний рекорд (Джордж уже цим похвалитися не може);

  • у бою, який можна назвати рівним, навіть із натяжкою, можна без докорів сумління видавати перемогу чинному чемпіону (це теж не актуально для звітного поєдинку);

  • у місцевого бійця більше шансів на підтримку глядачів і суддів (а от цей фактор у неділю може вистрілити на повну).

Василь визнає, що йому доведеться битися на чужій території. Ба більше, в Австралії він боксуватиме вперше. Поки що, за його словами, Ломаченка і команду все влаштовує. Від українця в декількох інтерв'ю ми почули лише доволі абстрактні фрази про бажання перемоги і гарну підготовленість до бою. Чим же зможе здивувати його опонент?

Що покаже Камбосос?

У Джорджа «Лютого» Камбососа досвід боїв із топовими опонентами куди менший, ніж в української «Матриці». По суті, можемо говорити лише про сенсаційну перемогу над непереможним на той час Теофімо TakeOver Лопесом. Не дарма той апсет американця гондураського походження багато експертів назвали сенсацією року.

Саме в тому поєдинку Камбосос показав, що недоліки технічної підготовки, нестачу аматорського вишколу він здатен компенсувати бойовим настроєм і по-спортивному позитивною агресією. Лопес відверто не був готовим до такого початку поєдинку, який запропонував «Лютий».

У цьому аспекті згадаємо програш Василя тому ж Теофімо. Ломаченко надзвичайно важко стартував, віддаючи один за одним початкові раунди. Здавалося, йому просто ніколи викидати удари. А в активному завершенні поєдинку вже було важко компенсувати віддані бали. Лопес також посадив на п'яту точку Камбососа наприкінці поєдинку, але перемога за очками залишилася за австралійцем.

Ця звитяга, як здалося, зіграла злий жарт із Джорджем. На перший поєдинок із Хейні він вийшов явно «зазвіздьонним» та непідготовленим, через що програв «в одні ворота». А от у другому бою проти Девіна-«Мрії» Камбосос виглядав уже достатньо конкурентно, нав'язував обміни. Так, судді були повністю на боці американця, але й «Лютий» не розчарував рідну публіку, давши потужний бій явному фавориту.

Думається, і в неділю Камбосос планує влаштувати Василю відверту рубку. І питання полягатиме в тому, наскільки готовий буде 36-річний ветеран забезпечити потужну контргру. Зрозуміло, що технічний потенціал опонентів незрівнянний, але запал андердога і підтримка домашніх глядачів можуть створити диво, яке, зважаючи на теперішній статус Ломаченка, навіть не буде надзвичайною сенсацією.

Переваги й мінуси австралійця

Виокремимо фактори, які точно зіграють на боці місцевого улюбленця:

  • домашні трибуни – сюди входить не лише підтримка публіки, але й закономірна упередженість суддів;

  • максимальна вмотивованість Камбососа – він вийде битися за титул, що може йому відкрити потужний кар'єрний шлях ще на 5-7 років, тоді як Василь навряд чи розраховує на тривалий подальший шлях у професійному спорті;

  • досвід виступів як андердога проти більш технічних опонентів;

  • міцне підборіддя і вміння правильно приймати удари головою, гасячи їхню потужність (завдяки цьому «Лютому» не раз вдавалося вигравати поєдинки проти опонентів, які немало завантажували його верхній поверх).

Недолік, по суті, один – австралієць поступається Василю буквально в усіх аспектах боксерської майстерності. Не дивно, що букмекери дають йому надзвичайно мало шансів. Але професійний бокс – це не просто спорт. Це ще й яскраве шоу, яке має відбуватися за правилами максимально захопливої інтриги. Просто не віриться, що організатори не підготували глядачам низку несподіванок.

А враховуючи, що Ломаченко з відомих причин уже мало цікавий навіть значній частині української аудиторії, то за принципами сценарної майстерності в недільному поєдинку має статися щось непередбачуване, захопливе і збудливе для місцевої публіки. Інакше навіщо влаштовувати бій із «ветераном», який реально може принизити місцевого улюбленця?

Прогноз на бій

Зробити прогноз про впевнену перемогу за очками українця достатньо легко. Водночас, згадуючи поєдинки проти таких опонентів, як Накатані, Коммі, Кемпбелл, Педраса, Кролл, Лінарес, розумієш, що вони потрапляли в нокдауни не через потужність ударів Василя. Тоді більшу роль відігравали несподівані напрями, з яких прилітали рукавички «Матриці». Плюс, втілювався ефект накопичення.

Коли ж Лопес чи Хейні майстерно гасили ударний ураган Василя, то достатньо ефективно позбавляли його головної зброї – ударів, які невідомо звідки прилітають. Так, уболівальники Ломаченка вважають, що він перебив Девіна. Не будемо сперечатися, але такої «перебивки» явно не вистачило для перемоги над більш бажаним для промоутерів файтером.

Визнаємо, Камбосос навіть близько не стоїть за технічною майстерністю поруч із Теофімо чи Девіном. До Ломаченка йому в цьому плані як до зірок. Водночас не забуватимемо про такий фактор, як бійцівський дух. Тут Вася виглядає як зірка, що затухає. Тому сподіватимемося, що Джордж зможе влаштувати яскраве шоу, витягуючи «Хай-Тека» на невиправдані й небажані для останнього обміни.

Спираючись на статистику, букмекери не вірять, що Василь із Джорджем зможуть упустити один одного на поміст. Ми ж поставимо на професійний бокс, який віддає перевагу принципам шоу, а не спорту. Тому візьмемо тотал нокдаунів «більше 1,5» за привабливий коефіцієнт 6,50. Погодьтеся, сподівання на обопільно гострий поєдинок набагато приємніші, ніж очікування, нехай і надзвичайно технічної та разючої, перемоги фаворита.

Тим більше, особисто я за Ломаченка вболівати не буду. І не стільки через його псевдополітичні, навколовоєнні та недорелігійні висловлювання. Свого часу перехід із любительського в професійний бокс ознаменувався для Васі повчальною поразкою від Салідо. Важливо було зрозуміти, що хай-тек у профі має доповнюватися залізним характером, вибуховістю, навіть певним шоуменством. Тому, очікуючи недільний бій, я сподіваюся на те, що й у Камбососа щось вийде. Не важливо, хто переможе – просто хочеться насолодитися інтригуючим видовищем, у якому кожен з бійців реалізує свої найкращі якості.

Отож, нехай падають зірки, адже це комусь та потрібно. Цитата, здається, не точна, але просто необхідно, щоб під дахом RAC Arena в австралійському Перті обтерла своїми шортами поміст хоч одна зірка.

Андрій Зуєв, Чемпіон

IBF Джордж Камбосос Василь Ломаченко Теофімо Лопес Девін Хейні Ломаченко - Камбосос