$39.66 €43.08
menu closed
menu open
weather +21 Київ

Міноборони України: О 5.00 відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони

Міноборони України: О 5.00 відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони Українські військові відбили спроби прориву окупантів
Фото: EPA (архів)

З початком ночі на 10 травня російські окупанти на сході України посилили вогневий тиск на передній край української оборони за підтримки артилерії. Про це поінформувало Міністерство оборони України в Telegram.

Протягом  доби на вовчанському напрямку росіяни здійснювали авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб.

"Приблизно о 5.00 відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності", – зазначено в повідомленні.

Для посилення оборони на ту ділянку фронту спрямували резервні підрозділи. Збройні сили України й далі стримують наступ ворога, підкреслили в Міноборони.

Раніше повідомляли, що окупанти посилили обстріли Харківської області, зокрема Вовчанська. За даними військових, ситуація в напрямку Вовчанська зараз дуже напружена.

Контекст

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни  24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

4 січня 2024 року британська The Telegraph написала з посиланням на джерела, наближені до ЗСУ, що Україна на тлі посилення обстрілів окупантів по Харкову й області готується до ймовірного відновлення наступу російських військ у регіоні.

19 січня Financial Times із посиланням на джерела поінформувала, що РФ улітку може планувати широкомасштабний наступ у війні проти України. Як зазначила газета, метою окупантів буде захоплення територій чотирьох областей України – Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької, не відкидають спроби захоплення Харкова чи навіть Києва.

22 березня росЗМІ повідомили, що міноборони РФ планує масовий набір до армії для повторного наступу на Харків.

Україна готує новий наступ на територію України, заявив 27 березня глава Української держави Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News. "Росія готуватиме контрнаступальні дії, і це може бути кінець травня, може бути червень місяць", – сказав президент.

Російські окупанти цієї весни посилили обстріли Харкова й області, регіон атакують із різних видів озброєнь.

Видання The Economist 9 травня повідомило, що окупанти збирають угруповання 50 тис. осіб біля кордону з Харківською областю. За даними видання, українське командування вважає, що ці окупанти можуть готувати наступ на регіон. За одним зі сценаріїв, у них може бути план заблокувати Харків, перерізавши головну дорогу, яка веде до Києва. За іншим – переміститися приблизно на 10 км ближче, щоб у зоні дії артилерійського вогню опинилися східні околиці міста, і в такий спосіб створити буферну зону для захисту Бєлгорода від українських атак.