$39.66 €43.08
menu closed
menu open
weather +17 Київ

По великому НПЗ в Башкирії вдарив дрон СБУ, встановивши рекорд дальності 1500 км – джерела G

По великому НПЗ в Башкирії вдарив дрон СБУ, встановивши рекорд дальності 1500 км – джерела Безпілотник влучив в установку на території нафтохімічного комплексу
Фото: salavat-neftekhim.gazprom.ru (архів)

Дрон Служби безпеки України встановив рекорд, подолавши відстань 1500 км та уразивши НПЗ в російській Республиці Башкортостан. Про це виданню "ГОРДОН" розповіли поінформовані джерела. 

"У Росії продовжується "вибухове" 9 травня. Після нічної "бавовни" на двох нафтобазах у Краснодарському краї РФ зранку далекобійний дрон "завітав" і до Республіки Башкортостан, де уразив НПЗ "Газпром нефтехим Салават". Безпілотник влучив в установку каталітичного крекінгу нафти", – сказав співрозмовник.

Він підкреслив, що дрон СБУ встановив історичний рекорд, подолавши відстань 1500 км.

"СБУ вкотре довела, що має потужні технологічні рішення, які допомагають наносити ворогу болючі удари. Це значить, що російські НПЗ й нафтобази, які працюють на ВПК, не можуть почувати себе в безпеці навіть у глибокому тилу", – зазначило поінформоване джерело.

"Газпром нефтехим Салават", який розташований у місті Салават, є одним із найбільших у Росії виробничих комплексів із нафтоперероблення й нафтохімії. На сайті підприємства стверджують, що це найбільший нафтохімічний комплекс Росії. У структуру компанії входять нафтопереробний і газохімічний заводи, завод "Мономер". Комплекс здійснює повний цикл перероблення вуглеводневої сировини, виробляє бензини, дизельне пальне, гас та інші нафтопродукти. 

Про атаку безпілотника в Салаваті повідомляв у Telegram глава Башкортостану Радій Хабіров. За його словами, після атаки "сталося задимлення поблизу однієї з установок підприємства "Газпром нефтехим Салават", але підприємство нібито працює у штатному режимі.

Російські пабліки в соцмережах розповсюдили кадри з місця події.

 

Контекст

Від початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора з використанням вітчизняних безпілотних систем.

Через українські атаки на російські об'єкти нафтоперероблення, як зазначило The Moscow Times, у Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням на внутрішній ринок немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ.

1 квітня віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв'ю Welt розповів, що Україна вже виробляє безпілотники, які можуть пролетіти понад 1 тис. км

Наступного дня безпілотники СБУ і ГУР атакували НПЗ "Танеко" в Татарстані (РФ) на відстані приблизно 1300 км від українських кордонів. Цю атаку досі вважали рекордом далекобійності. 

Bild писав із посиланням на джерела, що до кінця року сили оборони України отримають дрони з далекобійністю до 2500 км. Окрім того, київське конструкторське бюро "Луч" розробило безпілотник "Сокіл-300", який може пролетіти до 3300 км.