Глобальний саміт миру — майбутня міжнародна зустріч на рівні лідерів країн, яку готує Україна та Швейцарія для проведення 15-16 червня 2024 року. Політолог, військовий ЗСУ Кирило Сазонов розповідає, що це вкрай важлива подія для України, тай загалом для світової спільноти.

«Володимир Зеленський намагається зараз залучити лідерів світових країн, зокрема, це стосується й Китаю, адже Китай має великий вплив на Росію та зміг би припинити війну за добу. На Саміті будуть пробувати переконати країни щодо миру в Україні та зайняти якусь одну вигідну позицію.», — пояснює військовий ЗСУ.

Далі Кирило Сазонов згадує ініціативу Франції, яка передбвачає перемирʼя під час Олімпійських ігор. Нагадаємо, ігри відбудуться вже наприкінці липня.

«Знову ж якщо Китай притисне Росію, тоді країна-агресор дослухається. Не виключення, що після ігор можуть запропонувати перемовини.», — підкреслив військовослужбовець.

Власне, інші експерти вважають, що навіть тимчасове перемир’я нереалістичне й також тому, що між Україною та Росією зараз немає жодного переговорного процесу. Для цього не створені робочі групи, немає й третьої сторони, яка б змогла бути гарантом цього перемир’я. І це навіть не говорячи про те, що Кремль обов’язково скористався б перемир’ям як у пропагандистських, так і у військових цілях.

Президент України Володимир Зеленський теж не вірить, що Росія зможе дотриматись обіцянок.