Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко повідомив, що Верховна Рада відмовилася від демобілізації військовослужбовців за наполяганням військового керівництва України.

За словами Федієнка, Юлія Яцик та Анна Скороход зареєстрували законопроєкт «Про внесення змін про військовий обов’язок та військову службу щодо проведення демобілізації» від 15 квітня. Однак наразі він не бачить механізмів для реалізації демобілізації.

«Я вважаю, що Юлія Яцик і Анна Скороход частіше бувають на фронті, ніж я. Можливо, їм видніше, як відбуваються військові дії, й вони розуміють, як вести війну? Можливо, колись вони замінять собою головнокомандувача? Але особисто я зараз не бачу механізмів щодо демобілізації. А популізм в цей час є неприпустимим», — сказав він.

Федієнко нагадав, що спочатку комітет відкинув пропозицію про демобілізацію після 36 місяців служби без додаткових рішень Ставки. Потім була підтримана пропозиція про демобілізацію за рішенням президента, але в кінцевому результаті цей пункт було виключено з законопроєкту.

При цьому депутат нагадав, командувач ЗСУ генерал Олександр Сирський через главу уряду офіційно звернувся до парламенту і пояснив, чому демобілізацію зараз фізично і технічно неможливо провести. Члени комітету, до складу якого входять представники всіх політичних сил, одностайно висловили згоду з цими аргументами.

Також Федієнко додав, що військове керівництво переконало ВР, що правка про демобілізацію не могла існувати в законі, оскільки горизонт завершення війни в цей час невідомий. У ГУР озвучують, що припинення активної фази війни можливе десь у середині 2025 року, але ніхто не може дати гарантій.

«Якби у нас був горизонт завершення війни — це одна історія. За даними ГУР, припинення активної фази війни стане можливим десь у середині 2025 року. Однак чому це не станеться 2026-го чи 2030 року? Тому що цього ніхто не знає. А військове керівництво повинно планувати на мінімум рік-два. Для цього потрібні сили та засоби. Сили – це люди, засоби – це військова технічна допомога або те, що виробляє ОПК», — пояснив народний обранець.