Головком Олександр Сирський був сьогодні на передовій та розповів про ситуацію в районах бойових дій. Донеччина, Харківщина – там, де зараз найважче. Він перебуває якраз у ключових місцях боїв – працює з бригадами, на бойових позиціях. Ще поки рано робити висновки. Наші воїни знищують окупанта, який намагається просуватись. Про це заявив Володимир Зеленський.

Тим часом у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних Сил України йдеться, що ситуація на фронті залишається складною. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, за підтримки авіації, інтенсивно атакує наші позиції. Українські захисники стримують натиск окупантів, завдають ворогу максимальних втрат.

Протягом поточної доби відбулося 130 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Російські окупанти продовжують тероризувати мирне населення Сумської області. Сьогодні загарбники завдали авіаційного удару в районі Дмитрівки. За даними генштабу, на Харківському напрямку кількість ворожих атак зросла до 14. Бойові дії відбувалися в районах населених пунктів Липці, Вовчанськ, Нескучне. Втрати окупантів протягом поточної доби тут склали близько 120 військовослужбовців зс рф та 23 одиниці озброєння та військової техніки.

Тим часом на Куп’янському напрямку зафіксовано 20 бойових зіткнень, зокрема в районах Синьківки, Берестового та Мясожарівки.

На Сіверському напрямку російські війська здійснили 9 атак неподалік Спірного, Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського та Роздолівки.

Відомо, що на Краматорському напрямку противник активізувався. Кількість ворожих атак значно зросла — до 21.

Високою інтенсивність бойових дій залишається і на Покровському напрямку. Противник продовжує завдавати авіаударів, зокрема в районах Уманського, Новоселівки Першої та Желанного. Бойову авіацію задіював 16 разів. Застосовує також КАБи. Загалом, сьогодні на цьому напрямку відбулося 40 атак окупантів на позиції українських оборонців. Найбільше — в районах Новоолександрівки, Нетайлового та Соловйового.

На Курахівському напрямку Сили оборони успішно відбили 9 ворожих атак. Противник зосереджує свої зусилля в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Красногорівки.

Як повідомляється, на Придніпровському напрямку сьогодні ворог 5 разів атакував українських захисників поблизу Кринок, успіху не мав.

На Лиманському, Торецькому, Времівському, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках значних змін в обстановці не відбулося. Сили оборони адекватно реагують на дії загарбників, вживають необхідних заходів для стабілізації обстановки.

Додамо, за даними різних експертів, наразі фронт змінюється.

Вторгнення в Харків фактично стиснуло українські сили в регіоні, відтягнувши дорогоцінні резерви від важких боїв у районі Авдіївки та Часового Яру Донецької області, де просування Росії було набагато значнішим і стратегічно важливим. Українські чиновники побоюються, що доля Вовчанська може повторити долю Бахмута та Авдіївки.

Російські війська все ближче наближалися до Вовчанська, а на підступах до міста точилися важкі бої. За допомогою десантно-піхотних підрозділів російські війська намагаються укріпити позиції на трьох напрямках, а українські сили намагаються їх витіснити вогневими засобами. Українське командування характеризує бої як динамічні та складні.

Російські війська поки що закріпилися в селах Стрілеча, Пильна, Борисівка, Красне, Олійникове, Мраковець, Плетенівка, а звідти вели удари під Глибоке, Зелене, Хатище та Бучанськ.

Взяття Авдіївки відкрило Росії шлях для просування глибше в Донецьку область. Якщо Україна не зможе зупинити наступ Москви, це може створити умови для можливого нападу на Харків, але в будь-якому разі в рф немає сил та ресурсів аби йти на велике місто.